Hoe Netflix precies weet wat kijkers willen zien

RRoos Verhoeven 19 januari 2024 11:48

Eunice Kim, de Chief Product Officer van Netflix, licht een tipje van de sluier op over de geheimen achter het succes van de streaminggigant. Hoe weet Netflix precies wat kijkers willen zien en waarom zijn er tot wel zes trailers voor een enkele serie of film?

Het brein achter Netflix

Eunice Kim, de Chief Product Officer van Netflix, is de vrouw achter de succesvolle werking van het platform. Ze is verantwoordelijk voor het analyseren van het consumentengedrag op de streamingdienst en bepaalt welke series en films de kijkers zullen aanspreken. Kim en haar team gebruiken deze inzichten om de kijkervaring op Netflix constant te verbeteren. Ze heeft eerder gewerkt in productmanagement rollen bij Google Play en YouTube. Ze is afkomstig uit Fremont, Californië.

'Signalen' bepalen de kijkervaring

Ze onthulde hoe Netflix gemiddeld 'signalen' gebruikt om te bepalen wat kijkers willen zien. Ze zei: 'De hele simpele signalen voor ons zijn dat je meer content bekijkt en dat je ons laat zien dat je ervan geniet, bijvoorbeeld dat je de hele film afkijkt of dat je aan het einde een duim omhoog geeft.' Deze signalen helpen het platform te bepalen welke series en films aantrekkelijk zullen zijn voor de kijker, op basis van hun kijkgedrag in het verleden.

Aanbevelingen op maat

Ook legde ze uit dat de presentatie van titels op Netflix kan variëren voor elke persoon, afhankelijk van hun kijkgeschiedenis. Ze gaf het voorbeeld dat sportliefhebbers aanbevelingen krijgen om series zoals 'Formula 1: Drive to Survive' te kijken. Maar als Netflix nooit enige indicatie heeft gezien dat een gebruiker geïnteresseerd is in sport, is het onwaarschijnlijk dat ze een sportseries aan die gebruiker zouden voorstellen. Dit toont aan hoe persoonlijk de kijkervaring op Netflix kan worden gemaakt.

Kim onthulde ook dat Netflix voor grotere titels gemiddeld zes trailers klaar heeft staan. Deze trailers zijn afgestemd op verschillende kijkerstypes en bedoeld om een zo breed mogelijk publiek aan te spreken. Dit is nog een manier waarop Netflix probeert te voldoen aan de uiteenlopende smaken en voorkeuren van haar kijkers.

Vorig jaar wist Netflix 9 miljoen nieuwe abonnees aan te trekken dankzij haar beleid om het delen van wachtwoorden aan te pakken. Dit resulteerde in een groei van het aantal gebruikers met meer dan 10 procent tot 247 miljoen in het derde kwartaal van het jaar. Volgens een inkomstenrapport werd ook het advertentie-ondersteunde aanbod van Netflix steeds populairder, met een stijging van het aantal leden met bijna 70 procent in hetzelfde kwartaal.

Meer artikelen