In 'Wish' zitten meer dan 100 Disney-referenties, van 'Sneeuwwitje' tot 'Bambi'

KKees van den Berg 24 november 2023 16:26

De nieuwe animatiefilm 'Wish' van Disney zit boordevol referenties naar klassieke Disney-films. Regisseur Chris Buck onthult dat er meer dan 100 knipogen naar iconische Disney-personages en -films zijn verborgen, waaronder 'Sneeuwwitje', 'Bambi' en zelfs 'Mickey Mouse'.

Eerbetoon aan klassieke Disney-films

Ter ere van het honderdjarig bestaan van de animatiestudio, brengt 'Wish' een eerbetoon aan klassieke Disney-films. Volgens regisseur Chris Buck zijn het 'Disney-knipoogjes' in plaats van echte 'easter eggs'. Het doel van de filmmakers was om eerst een goed verhaal op te bouwen. Hierna begonnen ze met het toevoegen van alle knipogen naar het huidige erfgoed van Disney.

Het verhaal van 'Wish' en de wensster

In 'Wish' woont Asha, ingesproken door Ariana DeBose, in het magische koninkrijk van Rosas. Ze doet een wens voor de mensen van Rosas en tovert per ongeluk een nieuwe vriend, Star, tevoorschijn. De wensster is een knipoog naar alle personages die ooit 'a wish upon a star' hebben gedaan.

Bekijk hier de trailer:

Verborgen Mickey Mouse verwijzingen

Er zijn talloze verwijzingen naar Mickey Mouse in 'Wish'. Wanneer Asha inbreekt in de bibliotheek van de koning, schiet Star magie uit die Mickey Mouse tekent en bijvoorbeeld de macarontoren in de keuken bevat verborgen Mickeys. Deze subtiele knipogen naar de iconische muis zijn een kleine traktatie voor alle oplettende kijker.

Eerbetoon aan 'Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen'

De animatiestijl en het sprookjesachtige begin van de film zijn een eerbetoon aan de film 'Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen' uit 1937 van de studio. Koning Magnifico zegt 'Spiegeltje, spiegeltje aan de wand', wat een knipoog is naar de Boze Koningin uit 'Sneeuwwitje'.

OOk zijn er talloze verwijzingen naar 'Belle en het Beest' uit 1959. 'Wish' gebruikt dezelfde 2.55:1 beeldverhouding als deze film wat laat zien hoeveel aandacht voor detail er in de film is gestoken om dit op deze manier zo in de film te verweven.

DeBose omschrijft daarnaast Asha als een 'hedendaagse feeënmoeder'. Haar jurk is geborduurd met pompoenpitten, een knipoog naar de feeënmoeder uit 'Cinderella' uit 1950. Dit geeft onder meer aan hoe de filmmakers op subtiele wijze elementen uit verschillende Disney-films hebben verwerkt in het personage van Asha.

Wish is nu te zien in meer dan 100 bioscopen en binnenkort te zien op Disney+!

Afbeelding: 'Wish', TMDb

Meer artikelen