'Iwaju': Disney’s eerste Nigeriaanse animatieserie

KKees van den Berg 26 februari 2024 12:46

De eerste Nigeriaanse animatieserie van Disney, 'Iwaju', biedt een optimistische doch realistische blik op Lagos en belicht zijn tekortkomingen. De serie toont de verschillen tussen de 'haves' en 'have nots', en legt de nadruk op de Nigeriaanse cultuur en de invloed van het Westen op deze.

Iwaju belicht sociaal-economische kloven

Het doel van Iwaju is om een optimistische blik op Lagos te werpen, waarbij de serie een soort utopie, of ideaalbeeld, van de stad schetst. Ondanks deze positieve insteek, negeert de animatieserie de sociaal-economische verschillen binnen de Nigeriaanse samenleving niet. Het benadrukt de kloof tussen de rijken en de armen en de contrasten tussen het eiland- en vastelandmentaliteit. De serie stelt ook vragen over hoeveel van de huidige Nigeriaanse cultuur over een eeuw nog zal overleven, gezien de westerse invloeden van vandaag. Hoewel verwacht kan worden dat een Disney-animatie vooral voor kinderen is, zit er in Iwaju veel subtekst die volwassenen zullen waarderen.

Nigeriaanse cultuur authentiek weergegeven

In een poging om de Nigeriaanse cultuur op een authentieke manier weer te geven heeft Disney ervoor gekozen om Nigeriaanse acteurs in te zetten voor de stemmen van de personages in plaats van buitenlandse acteurs te trainen om accenten na te bootsen. Kijkers zullen een mix van verschillende Nigeriaanse talen en lokale uitdrukkingen horen. Ook heeft Disney ervoor gezorgd dat Iwaju niet te ver in de toekomst is gesitueerd, zodat het publiek nog steeds herkenbare elementen van de huidige Lagos kan herkennen. Het is als het toevoegen van vliegende auto's aan het huidige openbaar vervoer en verkeer van Lagos, een wens die velen hebben als ze vastzitten in de Lagos verkeersopstoppingen, ook wel 'go slow' genoemd.

Ondanks dat Disney+ niet beschikbaar is in Nigeria, is Iwaju een film bedoeld voor Nigerianen. Het is een verhaal dat door Nigerianen is verteld en voornamelijk in Nigeria is opgenomen. Het feit dat Disney+ toen ik mijn stem opnam voor Iwaju in 2022, werkte aan een campagne om zo snel mogelijk wereldwijd te gaan, suggereert dat de film ook bedoeld is om een wereldwijd publiek te bereiken, met name de aanzienlijke Nigeriaanse diaspora in Amerika, het VK, China en elders.

In de aanloop naar de lancering van Iwaju op 28 februari (in Nederland 3 april op Disney+) heeft Disney ervoor gekozen om de Kugali-makers en hun levenslange passie voor dit project te benadrukken. Hoewel de cast graag meer in de spotlight had gestaan, zijn ze tevreden met de huidige promotie. De opwinding rondom Iwaju is groot, omdat Nigeria op deze manier nog niet eerder is vertegenwoordigd en de online reacties zijn bemoedigend. Toch is er het gevoel dat Disney meer had kunnen doen om de serie te promoten.

Oproep voor meer transparantie in filmindustrie

Hoewel er geen details worden gegeven over de specifieke betalingen voor dit project, wordt aangegeven dat de betaling fatsoenlijk was. Er wordt echter opgemerkt dat er meer transparantie zou moeten zijn in de industrie over wat de gangbare tarieven zijn voor dergelijke projecten. Er wordt ook een punt gemaakt over royalties, waarbij de industrie wordt bekritiseerd voor het uitbetalen van een aantrekkelijk bedrag vooraf, terwijl de studio's het product voor altijd bezitten en er geld aan blijven verdienen.

Budget cruciaal voor wereldwijd bereik Afrikaanse film

Er wordt gesteld dat budget het belangrijkste aspect is dat de Afrikaanse filmindustrie kan stimuleren om wereldwijd bereik te krijgen. Er is kritiek op streamingdiensten omdat er een onuitgesproken verwachting is dat projecten voor andere regio's aanzienlijk meer krijgen dan Afrikaanse werken. Er is een roep om meer geld te investeren in deze projecten en om ze beter te promoten.

Afbeelding: 'Iwájú', TMDB

Meer artikelen