JR en Robert de Niro werken aan documentaire over het leven van De Niro's vader

DDavid Meijer 18 december 2023 11:38

De Franse artiest JR en acteur Robert De Niro werken samen aan een documentaire over De Niro's vader, Robert De Niro Sr., een prominente figuur in de New York School van kunstenaars.

Samenwerking tussen JR en De Niro

De bekende Franse kunstenaar JR heeft een druk jaar achter de rug. Hij heeft diverse grote projecten gerealiseerd zoals het installeren van kunstwerken tussen de piramides in Egypte en het transformeren van de gevel van Opera Garnier in Parijs. Elk van zijn projecten is van grote schaal maar raken diep persoonlijke onderwerpen. Zijn nieuwste project, aangekondigd tijdens de laatste Art Basel in Miami Beach, is geen uitzondering. JR onthulde dat hij met Robert De Niro samenwerkt aan een documentaire over het leven van De Niro's reeds overleden vader, Robert De Niro Sr.

Belang van Robert De Niro Sr. in de kunstwereld

Robert De Niro Sr. werd bejubeld om zijn grotendeels gestuele composities van het dagelijkse leven. Hij wordt gezien als een belangrijk lid van de New York School van schilders naast visionairs zoals Mark Rothko, Willem de Kooning en Jackson Pollock. In 2019 was hij het onderwerp van een monografie door Rizzoli die zijn 50-jarige carrière in de kunst en poëzie documenteerde.

Inspiratie voor de documentaire

De documentaire getiteld 'The Past Goes Fast' wordt geproduceerd door Aimé Leon Dore en is geïnspireerd op de vele dagboekinzendingen die De Niro Sr. in zijn studio had achtergelaten en die de afgelopen 30 jaar sinds zijn dood onaangeroerd zijn gebleven. JR onthulde tijdens het Tribeca Storytellers-evenement op Art Basel dat er veel te vinden is in de dagboeken. Ze geven een diep inzicht in de worstelingen met zelfwaardering en erkenning van een kunstenaar.

Tijdens zijn vormende jaren was De Niro Jr. zich er niet van bewust dat zijn vader homoseksueel was. Nu ziet hij deze dagboekinzendingen als een manier om zijn familiegeschiedenis te traceren. De Niro zegt dat zijn vader zeer gesloten was en het moeilijk vond om op een bepaalde manier met mensen te communiceren. Tijdens de filmopnames reflecteerde De Niro over zijn eigen kinderen die niet veel van het werk van hun grootvader hebben gezien. Hij wilde dat ze weten wat een geweldige en oprechte kunstenaar hij was.

De nieuwste film van De Niro zelf draait nog steeds in de bioscoop: 'Killers of the Flower Moon'

Afbeelding: 'The Irishman', TMDB

Meer artikelen