Juridische strijd rondom visual effects in Disney's 'Beauty and the Beast'

RRoos Verhoeven 7 december 2023 08:25

Een juridische strijd rondom de visual effects-technologie, genaamd MOVA, gebruikt in 'Beauty and the Beast' van Disney is aanstaande. Het bedrijf dat Disney hielp met de technologie, DD3, wordt beschuldigd van het onrechtmatig gebruiken van de technologie die eigendom is van Rearden.

Monstrueuze box-office cijfers voor 'Beauty and the Beast'

De live-actie-remake van 'Beauty and the Beast' van Disney die in maart 2017 uitkwam werd een gigantisch commercieel succes. De film opende met een opbrengst van $357 miljoen wereldwijd, wat het de zevende grootste binnenlandse opening ooit maakte. Uiteindelijk vond de film zijn plaats op de lijst van de meest winstgevende films aller tijden met een totale box-office-opbrengst van $1,27 miljard gedurende de bioscooprun.

Voor de creatie van het Beast personage in 'Beauty and the Beast', maakte Disney gebruik van de visual effects-technologie genaamd MOVA. MOVA is een geavanceerd systeem dat gezichtsuitdrukkingen vastlegt en omzet in fotorealistische computergrafische effecten. Emma Watson, die Belle speelde in de film, prees tijdens een persconferentie in Parijs de technologie voor het vastleggen van de subtiele gezichtsuitdrukkingen van Dan Stevens, de acteur die Beast speelde.

Er ontstond echter een probleem rondom het eigendom van de MOVA-technologie. DD3, het bedrijf dat Disney bijstond in de creatie van het Beast personage, wordt nu beschuldigd van het onrechtmatig gebruiken van de technologie. De technologie is eigendom van Rearden, een bedrijf opgericht door de uitvinder-ondernemer Steve Perlman. Een ingewikkelde eigendomsstrijd, met onder andere een faillissement en een frauduleuze verkoop, leidde tot verwarring over het eigendom en de licenties van MOVA.

Disney kwam in juridische problemen na het onrechtmatig gebruik van MOVA. Vijf maanden na de release van 'Beauty and the Beast' werd Disney aangeklaagd voor het ongepast gebruik van de technologie in drie van hun films. Naast 'Beauty and the Beast' werd MOVA ook gebruikt in 'Guardians of the Galaxy' en meerdere 'Avengers'-films. De aanklacht eiste een verbod op de distributie van de betrokken films.

Juridische strijd bedreigt winst van Disney

De rechtszaak die deze week begint kan een significante impact hebben op de winst van Disney's 'Beauty and the Beast'. In het hart van de zaak staat de vraag of Disney aansprakelijk kan worden gesteld voor het vermeende inbreuk van DD3 op MOVA, wat zou betekenen dat Disney wist van en profiteerde van de gestolen technologie van Rearden. Afhankelijk van de uitkomst van de zaak kan een aanzienlijk deel van Disney's winst bedreigd worden.

Het proces dat naar verwachting een week zal duren begint deze week. Beide partijen krijgen elk 16 uur de tijd om hun zaak te presenteren. Ongeacht de uitkomst van deze rechtszaak, is het mogelijk dat er nog een rechtszaak volgt over 'Avengers: Infinity War' en 'Avengers: Endgame'. Deze films werden uitgebracht na de beslissing in 2017 en hebben samen meer dan $6 miljard opgebracht.

Meer artikelen