Kevin Feige hint op botsingen en samenvloeiingen in MCU tijdlijnen na Marvel's Phase Four

DDavid Meijer 20 november 2023 09:47

Volgens Kevin Feige, de grote baas van Marvel Studios, kunnen we na fase vier van het Marvel Cinematic Universe (MCU) samenvloeiingen of 'botsingen' van tijdlijnen verwachten. Deze intrigerende gedachte kan duiden op een multidimensionale confrontatie die meerdere tijdlijnen in één samen laat komen.

Grootte en omvang van Marvel's Phase Four

Phase four van het Marvel Cinematic Universe (MCU) was ongetwijfeld de meest omvangrijke tot nu toe. Met zeven speelfilms, van 'Black Widow' tot 'Black Panther: Wakanda Forever', en acht televisieseizoenen, van 'WandaVision' tot 'She-Hulk: Attorney at Law', hebben kijkers meer schermuren aan Marvel-content gekregen dan in de drie voorafgaande fasen bij elkaar. Op dit moment zijn al twee extra films uitgebracht als onderdeel van Fase 5: 'Ant-Man and The Wasp: Quantumania' en 'Guardians of the Galaxy Vol. 3', en is er een derde film, 'The Marvels', in de bioscopen te zien. Daarnaast zijn er ook al twee televisieseizoenen onderdeel van de nieuwe fase geweest, namelijk 'Secret Invasion' en het tweede seizoen van 'Loki'.

Van alle Marvel-producties in de verschillende fasen zijn vooral de films en shows die zich direct met het concept van het multiversum bezighouden van groot belang. Dit zijn bijvoorbeeld 'Loki', 'Spider-Man: No Way Home', 'Doctor Strange in the Multiverse of Madness', en 'Ant-Man and the Wasp: Quantumania'. Ook 'Morbius' en de twee geanimeerde 'Spider-Verse' films zijn in dit opzicht relevant. Door deze producties hebben kijkers al personages uit eerder bestaande superheldenfranchises zien binnendringen in het door Disney beheerde MCU. In plaats van deze films als losstaande verhalen te beschouwen, stelt het multiversum hen in staat om met elkaar te interageren. Dit betekent dat alle overleden personages en franchises kunnen worden herrezen door middel van portalen naar andere dimensies waar ze nog steeds leven.

Mogelijke botsingen en samenvloeiingen in MCU tijdlijnen

In het nieuwe boek 'The Marvel Cinematic Universe An Official Timeline', geven de auteurs, Anthony Breznican, Amy Ratcliffe, en Rebecca Theodore-Vachon, aan dat Marvel Studios' Kevin Feige heeft gesuggereerd dat sommige van de bestaande tijdlijnen zouden kunnen 'botsen' of 'samenvloeien'. Dit impliceert dat personages uit eerdere Marvel-films nu klaar zijn om opgenomen te worden in het MCU. Dit is een natuurlijke uitbreiding van enkele van de cameo's die al in eerdere films zijn verschenen. Bijvoorbeeld Tobey Maguire, Andrew Garfield en Tom Holland, die allemaal als parallelle Spider-Men verschenen in 'No Way Home', en 'Multiverse of Madness' die al Patrick Stewart toonde als Professor X uit de 'X-Men' films.

'Avengers: Secret Wars' als gigantisch crossover-evenement

Op de planning van het MCU staat een film voor 2027 genaamd 'Avengers: Secret Wars'. Dit is een groots crossover-evenement - uit Fase 6! - dat waarschijnlijk elk Marvel-filmkarakter tot nu toe zal bevatten, mogelijk zelfs teruggaand tot 'Red Sonja' uit 1985. Dankzij het multiversum, uitgebreide tijdreizen en meerdere parallelle versies van personages die elkaar al hebben ontmoet, is er alle reden om te geloven dat Feige meerdere bekende Marvel-personages uit eerdere franchises zal integreren. 'Secret Wars' zal waarschijnlijk fungeren als een stroomlijnend hulpmiddel, waardoor alle meest populaire personages in het 'hoofd' universum kunnen blijven na de confrontatie en de onnodige personages worden afgevoerd naar hun graven of terug naar hun thuisdimensies.

Afbeelding: 'Avengers: Secret Wars', TMDb

Meer artikelen