Licenties voor series aan Netflix: grote business maar ook dilemma voor studio's

RRoos Verhoeven 31 januari 2024 10:47

Entertainmentstudio's zien weer brood in het verlenen van licenties aan de grote streamer Netflix. Maar terwijl dit lucratieve deals oplevert, helpen ze Netflix mogelijk om nog dominanter te worden binnen het streaminglandschap.

Terugkeer van studio's naar licentieovereenkomsten

Na een periode van content verzamelen voor eigen streamingdiensten zijn entertainmentstudio's zoals HBO en Disney weer actief aan het onderhandelen over licentieovereenkomsten. Series zoals 'Sex and the City' en 'Grey's Anatomy' zijn hierbij populaire titels die naar Netflix terugkeren. Hoewel dit een winstgevende activiteit kan zijn voor de studio's, bestaat het risico dat ze Netflix helpen om een nog dominantere positie in te nemen in het streaminglandschap.

Het hernieuwde enthousiasme voor licentieovereenkomsten heeft ook geleid tot een toegenomen complexiteit en strenger toezicht in de streamingsector. Waar licentieovereenkomsten vroeger een vrij voorspelbare route volgden, zijn ze nu veel flexibeler en korter. Dit komt doordat streamingdiensten continu hun aanbod willen vernieuwen om hun wispelturige abonnees tevreden te houden. Dit heeft ook invloed op de rol van content sales executives, die nu een veel breder inzicht in de industrie nodig hebben om de meeste waarde uit elke titel te halen.

Voordelen en nadelen van licentieovereenkomsten

Licentieovereenkomsten kunnen een serie inderdaad onder de aandacht brengen bij een groter publiek en de verkoop van gerelateerde producten stimuleren. Echter, het breed toegankelijk maken van een serie kan ook het tegenovergestelde effect hebben. Als mensen het gevoel krijgen dat ze een serie overal kunnen bekijken, kan dit de unieke waarde in de ogen van de kijkers ondermijnen. Daarnaast kan het aanbieden van een goede film op advertentieondersteunde platforms mogelijk kijkers afschrikken.

Het risico van licenties aan grote streamers

Hoewel licentieovereenkomsten op korte termijn winstgevend kunnen zijn, vormen ze op lange termijn een risico voor de entertainmentstudio's. Door waardevolle content te licentiëren aan giganten zoals Netflix, kunnen studio's onbedoeld hun eigen concurrentiepositie verzwakken. Hoe groter Netflix wordt, hoe meer andere studio's content zullen willen licentiëren, waardoor ze in een lastig parket komen als ze hun eigen direct-to-consumer diensten succesvol willen laten groeien.

Meer artikelen