Manieren om YouTube- en Netflix-restricties te omzeilen verspreiden zich snel

RRoos Verhoeven 12 december 2023 13:45

Steeds meer Koreaanse gebruikers van streamingdiensten zoeken naar manieren om lagere abonnementskosten te betalen, nu YouTube zich bij Netflix, Disney+ en Tving voegt in het verhogen van de prijzen.

Prijsverhoging van YouTube Premium

YouTube heeft afgelopen vrijdag Koreaanse gebruikers geïnformeerd over zijn plan om de prijs van zijn advertentievrije YouTube Premium-dienst te verhogen naar 14.900 won ($11) per maand van 10.450 won. Gebruikers die zich voor september 2020 op de dienst hadden geabonneerd, mochten de komende drie maanden doorgaan met het betalen van 8.690 won, maar zullen in april van het volgende jaar ook 14.900 won moeten gaan betalen.

Gebruikers omzeilen accountrestricties

Gezien het feit dat Disney+ ook een aanpak tegen accountdelen is begonnen en de Koreaanse dienst Tving heeft besloten zijn tarief te verhogen, zijn verschillende manieren om content tegen lagere prijzen te kunnen zien, of zelfs gratis te kunnen blijven bekijken in populariteit gestegen. Sommige gebruikers delen hoe ze geografische restricties kunnen omzeilen door middel van virtuele privénetwerken (VPN's) om YouTube Premium-accounts te creëren in landen waar de streamingdienst relatief lagere prijzen biedt, zoals Argentinië, India en Turkije.

De populariteit van websites die illegaal content delen via streamingdienstplatforms groeit ook weer. Volgens websiteverkeer-tracker Similarweb, schoten de maandelijkse bezoeken aan een dergelijke website in oktober omhoog naar 19,5 miljoen van 3,5 miljoen in september.

Schending van beloften door streamingdiensten

Temidden van groeiende zorgen over misleidende methoden die worden gebruikt om 'streamflatie', een samentrekking van streaming en inflatie, te vermijden, wijzen consumenten erop dat streamingdienstplatforms ook hun beloften schenden zodra ze de controle over de markt hebben overgenomen. 'Toen ik me vóór 2020 op YouTube Premium abonneerde, stond er duidelijk dat ik de dienst mijn hele leven lang tegen dezelfde prijs zou kunnen gebruiken', schreef een van de gebruikers online.

Meer artikelen