Netflix fans dreigen abonnement op te zeggen omwille het schrappen van het Basic-abonnement

KKees van den Berg 30 april 2024 15:17

Boze Netflix-gebruikers dreigen hun abonnement op te zeggen als reactie op het nieuws dat Netflix zijn Basic abonnement definitief schrapt. Deze verandering, gecombineerd met de invoering van advertenties, zorgt voor veel onvrede onder de fans.

Basic abonnement wordt definitief geschrapt

Netflix heeft aangekondigd dat het zijn Basic abonnement, dat geen ondersteuning voor advertenties biedt, definitief zal schrappen. Deze aankondiging is met veel ongenoegen ontvangen door de fans van de streamingdienst, aangezien ze ofwel gedwongen worden om advertenties te kijken ofwel dubbel zoveel moeten betalen voor de ervaring die ze momenteel al hebben. De wijziging gaat in op 4 juni, en huidige Basic abonnees worden automatisch overgezet naar het 'Standard with Ads' abonnement.

In een poging om de negatieve reacties iets te verminderen, heeft Netflix benadrukt dat abonnees geld zullen besparen door de overstap. In het Verenigd Koninkrijk bijvoorbeeld, waar Basic abonnees momenteel £7.99 per maand betalen, zal de prijs met 35% worden verlaagd naar £4.99 per maand. Bovendien zal de beeldkwaliteit van het Basic abonnement, dat momenteel op 720p staat, worden opgewaardeerd naar full HD (1080p).

Zelfs met de genoemde voordelen en een lagere prijs zijn fans in het Verenigd Koninkrijk, Canada, Australië en andere landen niet tevreden over het verlies van het Basic abonnement. Veel gebruikers hebben op sociale media hun frustratie geuit over deze beslissing van 's werelds beste streamingdienst en hebben gezegd dat ze van plan zijn hun abonnement op te zeggen in plaats van over te stappen naar het advertentie-ondersteunde abonnement van Netflix.

Verwijdering Basic tier om financiële redenen

De beslissing om het Basic abonnement te verwijderen, komt niet als een verrassing en draait uiteindelijk allemaal om geld. Volgens Reuters zal Netflix in 2024 ongeveer $1 miljard aan advertentie-inkomsten genereren, een stijging van 50% ten opzichte van 2023. Met deze extra inkomstenstroom wil Netflix de blootstelling aan advertenties op zijn platform maximaliseren om bedrijven tevreden te stellen en andere bedrijven aan te trekken om hun producten aan consumenten te tonen.

Netflix riskeert vertrouwen van gebruikers te verliezen

Hoewel de extra inkomsten welkom zijn voor de leiding van Netflix, neemt het bedrijf een risico door het vertrouwen van zijn gebruikers op de proef te stellen. Gebruikers hebben al te maken gehad met een aanscherping van Netflix's beleid voor het delen van wachtwoorden en jaarlijkse prijsstijgingen in de VS, het VK, Frankrijk en andere landen. Er is een limiet aan hoeveel meer sommige klanten zullen accepteren voordat ze besluiten om Netflix definitief te verlaten.

Meer artikelen