Netflix gaat de prijzen zeker verhogen volgens analisten

KKees van den Berg 1 maart 2024 09:17

Volgens analisten is Netflix van plan om dit jaar zijn abonnementsprijzen weer te verhogen, slechts enkele maanden na de vorige prijsstijging. De goedkoopste ad-vrije abonnementsoptie wordt mogelijk verhoogd tot $ 17,49 per maand in de Verenigde Staten.

Prijsverhoging van Netflix op komst

Volgens voorspellingen van analisten is Netflix van plan om zijn prijzen opnieuw te verhogen. Niet lang geleden werd de basisoptie van $9,99 per maand zonder advertenties in de Verenigde Staten voor nieuwe leden geschrapt, terwijl de prijs voor bestaande leden werd verhoogd naar $11,99. De goedkoopste optie zonder commercials voor nieuwe leden is momenteel de 'standaard' optie van $15,49 per maand. Netflix verhoogt doorgaans de maandelijkse prijzen met tussen de $1 en $3, dus een verhoging in het midden van dat bereik zou het standaard abonnement kunnen opdrijven tot $17,49 per maand.

'Premium' service mogelijk duurder

Bovendien zou een vergelijkbare prijsstijging op de 'premium' service, die super-gedetailleerde 4K-resolutie biedt en vier gebruikers tegelijk toelaat, de prijs kunnen doen stijgen naar $25,99 per maand. Dat komt neer op ongeveer $ 312 per jaar. De 'premium' dienst werd vorig jaar in oktober al met $3 verhoogd naar $22,99.

Prijsverhoging kan omzetgroei verdubbelen

Analisten van UBS voorspellen dat de verwachte prijsstijgingen dit jaar de omzetgroei van Netflix kunnen verdubbelen. Ze voorspellen dat de verhoging de totale omzetgroei van het bedrijf in 2024 zou kunnen opdrijven naar 15 procent, in vergelijking met een groei van 7 procent in 2023. Deze voorspellingen zijn gebaseerd op een combinatie van een toename van de inkomsten uit de dienst met advertentie-ondersteuning en een toename van het aantal abonnees na het kraken van wachtwoorddelen.

Netflix bevestigt prijsverhogingen niet officieel

Hoewel Netflix officieel nog geen plannen heeft aangekondigd om de abonnementsprijzen in 2024 te verhogen, hebben leidinggevenden, waaronder mede-CEO Greg Peters, eerder aangegeven dat prijsverhogingen mogelijk zijn. Peters verklaarde dat Netflix 'prijsverhogingen grotendeels on hold heeft gezet' tijdens het uitzetten van een regeling voor het delen van wachtwoorden.

Geschiedenis van prijsverhogingen bij Netflix

Het is niet de eerste keer dat Netflix zijn prijzen verhoogt. Sinds 2016 heeft Netflix consequent de prijzen van zijn verschillende diensten verhoogd, meestal om de twee jaar. Zo moesten abonnees met de standaard- en premiumabonnementopties in oktober 2017 ontdekken dat ze een extra $1 per maand moesten betalen. In oktober 2023 verhoogde Netflix ook zijn premium ad-vrije plan, dat gebruikers toelaat om twee extra leden toe te voegen van verschillende huishoudens - van $19,99 naar $22,99 per maand.

Naast hun voorspellingen over abonnementsprijzen, hebben de analisten van UBS ook hun 12-maanden prijsdoel voor Netflix-aandelen verhoogd. Ze hebben het doel verhoogd van $570 naar $685 per aandeel, wat een blijk van vertrouwen is in de toekomstige financiële prestaties van het bedrijf. Ze voorspellen dat de streamer in 2024 20 miljoen abonnees zal toevoegen, een stijging van een oorspronkelijke schatting van 18 miljoen.

Ondanks de verhoogde concurrentie in de streamingindustrie, hebben sommige experts verklaard dat Netflix de streamingoorlogen heeft gewonnen. Ze wijzen erop dat rivaliserende diensten zoals Max, Disney en Peacock Netflix toestaan om hun topfilms en shows te streamen, wat suggereert dat deze diensten moeite hebben om abonnees aan te trekken. Dit is een verdere indicatie dat Netflix nog steeds een dominante speler is in de streamingdienstenmarkt.

Meer artikelen