Netflix geeft eindelijk kijkstatistieken vrij voor bijna alle titels

RRoos Verhoeven 13 december 2023 13:32

Na jaren van weerstand heeft Netflix eindelijk de kijkstatistieken voor bijna al haar films en series vrijgegeven. Een kijkje achter de schermen biedt meer transparantie voor kijkers, makers en adverteerders.

Eerste 'What We Watched'-rapport door Netflix

Netflix heeft haar kijkgedrag altijd goed voor zichzelf gehouden maar heeft nu eindelijk haar kijkcijfers openbaar gemaakt. De streaminggigant heeft haar eerste 'What We Watched'-rapport uitgebracht waarin bijna alle series en films worden gerangschikt op basis van het aantal uren dat ze in de afgelopen zes maanden zijn bekeken. Netflix plant om elke zes maanden een geüpdate rapport uit te brengen.

Gebrek aan transparantie leidt tot wantrouwen

Netflix heeft lang een reputatie gehad van gebrek aan transparantie over de populariteit van haar films en series. Dit heeft geleid tot een zeker wantrouwen onder content creators, erkent co-CEO Ted Sarandos. Netflix heeft haar kijkersgegevens altijd privé gehouden terwijl het bedrijf groeide, zodat het kon experimenteren zonder gegevens aan potentiële concurrenten weg te geven. Maar nu gaat dat dus veranderen.

'The Night Agent' en 'The Mother' bovenaan

In het eerste 'What We Watched'-rapport werd onthuld dat actiethriller 'The Night Agent' season 1 de meest bekeken serie was in de afgelopen zes maanden, met maar liefst 812 miljoen kijkuren. De film 'The Mother', met hoofdrolspeelster Jennifer Lopez, was de meest bekeken film op de streaming service.

Volgens co-CEO Sarandos kwam 55% van de totale kijktijd op Netflix in de eerste helft van het jaar van Original films en series. De resterende 45% kwam van gelicentieerde titels, wat aangeeft dat de investeringen van Netflix in originele content zijn vruchten beginnen af te werpen.

Afbeelding: 'The Night Agent', TMDB

Meer artikelen