Netflix hard aan kop als grootste streamingdienst

DDavid Meijer 28 januari 2024 17:12

Twee jaar na de grote paniek bij Netflix in 2022, die resulteerde in een aanzienlijk aandeelverlies, heeft Netflix zijn strategie aangepast en is het bedrijf sterk teruggekomen. Hier bespreken we deze succesvolle ommekeer en de laatste ontwikkelingen binnen het bedrijf.

Explosieve groei van abonnees bij Netflix

Netflix overtrof de verwachtingen door in het vierde kwartaal van 2023 meer dan 13 miljoen nieuwe abonnees toe te voegen. Dit is de grootste groei die het bedrijf in een vierde kwartaal ooit heeft gezien. Met deze groei heeft Netflix zijn abonneebestand uitgebreid tot meer dan 260 miljoen wereldwijd. Deze revolutie in abonneegroei toont de veerkracht van het bedrijf na een moeilijke periode in 2022.

Wachtwoordbeleid stimuleert groei en inkomsten

Het beleid van Netflix om het delen van wachtwoorden aan te pakken heeft een belangrijke rol gespeeld in de groei van het bedrijf. Hoewel deze verandering sommige langdurige gebruikers mogelijk heeft ontmoedigd, heeft het de inkomsten verhoogd en de groei van de minder dure, met advertenties ondersteunde abonnementen bevorderd. Dit is een welkome ontwikkeling voor Netflix, omdat advertenties een potentieel enorme nieuwe inkomstenstroom kunnen zijn als het bedrijf erin slaagt voldoende klanten te overtuigen om advertenties te accepteren.

Lucratieve deal met WWE trekt nieuwe publieksgroepen

In een poging om de klantenkring te diversifiëren en nieuwe abonnees aan te trekken, heeft Netflix een deal van meer dan $5 miljard gesloten met WWE. Deze deal zal live worstelshows naar de streamingdienst brengen in 2025. Hoewel Netflix de WWE als 'sportentertainment' beschouwt en dus niet hetzelfde als bijvoorbeeld de NFL of NBA, zou de deal effectief kunnen zijn in het aantrekken van nieuwe klanten die minder geïnteresseerd zijn in drama's en komedies. Of dit ook allemaal in Nederland beschikbaar gaat zijn is nog even de vraag.

Prijzenregen voor filmaanbod van Netflix in 2023

Terwijl Netflix zijn aanbod diversifieert, blijft het bedrijf succes boeken op het gebied van awards. De filmrooster van 2023 van Netflix kreeg 18 nominaties, waaronder een nominatie voor beste film voor 'Maestro'. Dit is een teken dat Netflix nog steeds een krachtige speler is in de wereld van film en televisie, ondanks de stevige concurrentie op de streamingmarkt.

In een poging om zijn inhoudelijke aanbod verder te versterken, heeft Netflix aangekondigd dat de volledige reeks van 'Sex and the City' vanaf april op de streamingdienst te zien zal zijn. Dit markeert het einde van een tijdperk waarin traditionele mediabedrijven dachten dat ze Netflix konden uithongeren door het hun beste IP te ontzeggen.

Verder heeft Netflix de rechten verworven om nieuwe afleveringen van 'Temptation Island' te maken in de Vereenigde Staten. Deze realityserie werd begin jaren 2000 geproduceerd en is recentelijk opnieuw opgestart door NBCUniversal's USA Network. Met deze overeenkomst hoopt Netflix zijn uitgebreide portfolio van dating- en relatieshows verder uit te breiden en een breder publiek aan te spreken.

Meer artikelen