Netflix onder vuur vanwege controversiële claims over 'Baby Reindeer'

RRoos Verhoeven 17 mei 2024 18:12

Netflix staat in het middelpunt van controverse na beweringen over de 'stalker' in de serie 'Baby Reindeer'. Het karakter is naar verluidt geïnspireerd door een vrouw die beweert nooit veroordeeld of gevangen gezet te zijn voor dergelijke acties.

Netflix onder vuur voor 'Baby Reindeer' claims

De leidinggevenden van Netflix liggen in de clinch met de Britse parlementsleden na beschuldigingen over de 'stalker' in de serie 'Baby Reindeer'. De vrouw, die beweert de inspiratie te zijn voor het karakter, ontkent ooit veroordeeld of gevangen gezet te zijn. De controverse draait om de bewering van de serie dat het karakter 'Martha' Richard Gadd lastigviel, en daarvoor veroordeeld en gevangen gezet werd. Dit wordt nu betwist door Fiona Harvey, een Schotse advocaat, die beweert dat zij de inspiratie was voor het karakter, maar nooit veroordeeld of gevangen gezet is voor dergelijke acties.

Beleidschef van Netflix mogelijk in minachting van het parlement

John Nicolson, lid van de SNP, heeft Benjamin King, de beleidschef van Netflix, gewaarschuwd dat hij minachting van het parlement kan riskeren vanwege de bewijzen die hij heeft gegeven over het karakter 'Martha'. Nicolson benadrukte dat de claim van een veroordeling zeer belangrijk is en dat journalisten geen bewijs konden vinden om de claims van Netflix te ondersteunen. Hij heeft aangegeven een brief te zullen schrijven aan Netflix om hen te vragen de beweringen te staven.

De serie 'Baby Reindeer' stelt dat het karakter 'Martha' Richard Gadd, de hoofdpersoon van de serie, lastig viel en voor haar daden veroordeeld en gevangen gezet werd. Dit zou niet de eerste keer zijn, aangezien ze al eerder tijd in de gevangenis doorbracht voor het stalken van een andere persoon. Deze beweringen worden nu in twijfel getrokken.

In de serie wordt het karakter van Richard Gadd, Donny Dunn, het doelwit van een onophoudelijke stalkingscampagne door 'Martha'. Dit begint allemaal nadat hij haar bediende in een Londense pub waar hij als barman werkte. Dit is een belangrijk plotpunt van de serie en de basis voor de aanhoudende controverse rond de serie.

Identiteitsbescherming in de serie 'Baby Reindeer'

Richard Gadd gaf eerder aan dat hij namen en specifieke details van het verhaal had veranderd om de identiteit van de betrokkenen te beschermen. Hij beweerde zelfs dat 'Martha' zichzelf niet zou herkennen in de populaire serie. Toch zijn er kijkers die kritiek hebben op de makers van de serie omdat ze hebben gekozen voor een actrice die 'identiek' lijkt op de echte stalker van Gadd.

Zorgplicht en identificatie van karakters in 'Baby Reindeer'

Benjamin King, de beleidschef van Netflix, werd door parlementsleden gevraagd over de zorgplicht van Netflix met betrekking tot 'Baby Reindeer'. Dit betreft zorgen of de karakters in de serie geïdentificeerd zouden kunnen worden. King beweerde dat zowel Netflix als de producent van Baby Reindeer, Clerkenwell Films, 'alle redelijke voorzorgsmaatregelen hadden genomen om de echte identiteiten van de personen die bij het verhaal betrokken waren, te verbergen'.

Afbeelding: 'Baby Reindeer', TMDB

Meer artikelen