Netflix vermindert filmproductie: focus op kwaliteit boven kwantiteit

DDavid Meijer 13 november 2023 12:50

Netflix, de grootste streamingdienst, gaat zijn filmproductie terugschroeven. In plaats van elke week een nieuwe film uit te brengen, zal Netflix nu nog 'maar' 25 à 30 original films per jaar uitbrengen. Het doel is om zich te concentreren op kwaliteit boven kwantiteit.

Minder films, meer kwaliteit

Met de opkomst van steeds meer streamingdiensten probeert Netflix zijn positie als marktleider te behouden, maar de strategie lijkt te veranderen. In plaats van het bombarderen van de markt met nieuwe releases, lijkt Netflix bewuster te kiezen voor zijn projecten. Het zal nu 'slechts' 25 à 30 original films per jaar uitbrengen, wat aanzienlijk minder is dan voorheen. Dit wil niet zeggen dat Netflix volledig stopt met filmmaken, maar wel dat het zich meer gaat concentreren op kwaliteit boven kwantiteit.

Hoewel Netflix het aantal nieuwe films zal verminderen, betekent dit niet dat het stopt met het produceren van opvallende films. Netflix-baas Scott Stuber heeft onlangs aangekondigd dat de streamingdienst werkt aan verschillende grote projecten, waaronder een BioShock-film, Gears of War, een derde Knives Out-film, een vervolg op Red Notice én een derde Extraction. Maar deze projecten hebben één ding gemeen: ze hebben tijd nodig. Voor al deze blockbusters is het script nog niet eens afgerond.

Kwaliteit boven kwantiteit: de nieuwe strategie

De beslissing om minder films te maken was volgens Stuber geen gemakkelijke. Maar hij erkent dat niet alle ideeën daadwerkelijk het waard zijn om in films te worden omgezet. In plaats van kwantiteit na te streven, wil Netflix nu kwaliteit creëren. De focus ligt nu op het maken van alleen de allerbeste films, waarmee het de verwachtingen van zijn abonnees wil overtreffen.

Meer artikelen