'Once Upon a Time in the West': De koning onder de Spaghetti-Westerns

KKees van den Berg 20 december 2023 07:35

De legendarische spaghetti-western 'Once Upon a Time in the West', geregisseerd door Sergio Leone en met muziek van Ennio Morricone, heeft de tand des tijds doorstaan om een klassieker in de filmgeschiedenis te worden. Ondanks een gemengde ontvangst bij de première, heeft de film zijn plaats in de IMDb Top 250 meer dan verdiend.

Van bespot tot bejubeld: de reis van 'Once Upon a Time in the West'

Sergio Leone's 'Once Upon a Time in the West' is een icoon in de wereld van de spaghetti-westerns. De film die in 1968 uitgebracht werd, werd in eerste instantie niet overal even positief ontvangen. Ondanks deze gemengde reacties bij de première is de film uitgegroeid tot een absoluut klassiek stuk cinema door zijn enorm succes in landen als Frankrijk en Duitsland. Deze grote waardering heeft ervoor gezorgd dat de film zijn plaats heeft verdiend in de IMDB Top 250.

Het unieke aan spaghetti-westerns is dat ze ondanks dat ze een Amerikaans genre vertegenwoordigen vaak werden geproduceerd in Italië. De term 'spaghetti-western' werd oorspronkelijk gebruikt als een spottende bijnaam voor het subgenre. Veel van de castleden in deze films werden zelfs overgevlogen uit de VS. Dit leidde tot enige controverse, want niet alle Amerikaanse cineasten vonden het even leuk dat Europeanen 'hun' filmgenre overnamen.

De plot van 'Once Upon a Time in the West' brengt vier verschillende personages bij elkaar in een klein grensstadje in het Westen. Elk van hen heeft zijn eigen unieke achtergrond en redenen om daar te zijn: een jonge vrouw die op zoek is naar een nieuwe start, een bandiet die onterecht wordt beschuldigd, een meedogenloze moordenaar en een mysterieuze man met een mondharmonica. Het verweven van deze verschillende verhaallijnen zorgt voor een rijke en complexe verhaalstructuur die de kijkers tot het einde toe in spanning houdt.

Clint Eastwood: van TV-acteur tot superster

Voordat hij 'Once Upon a Time in the West' maakte had Sergio Leone al naam gemaakt in het westerngenre. Zijn eerdere projecten omvatten de beroemde 'Dollarstrilogie', waarin Clint Eastwood de hoofdrol speelde. Deze serie films 'A Fistful of Dollars', 'For a Few Dollars More' en 'The Good, the Bad and the Ugly' hebben Eastwood getransformeerd van een jonge tv-acteur tot een internationale superster. De samenwerking van Leone en Eastwood heeft niet alleen hun eigen carrières maar ook het hele genre van spaghetti-westerns getransformeerd.

De iconische openingsscène van 'Once Upon a Time in the West'

'Once Upon a Time in the West' opent met een scène die sindsdien de geschiedenis is ingegaan als een van de meest iconische openingsscènes aller tijden. Drie boeven wachten met geladen pistolen 'iemand' op bij een treinstation. Wanneer het lijkt alsof de trein leeg is, horen ze plotseling het beroemde deuntje van hun beoogde slachtoffer. Terwijl de trein langzaam vertrekt, wordt de (anti-)held van de film, Harmonica, langzaam maar zeker geïntroduceerd. Deze meesterlijke introductie zet de toon voor de rest van de film.

Meer artikelen