Origineel Star Wars-script gevonden en geveild voor €12.000

RRoos Verhoeven 21 februari 2024 10:25

Een ontwerpscript van de originele Star Wars-trilogie, achtergelaten in een Londen huis gehuurd door acteur Harrison Ford in de jaren '70, is geveild voor meer dan €10.000. Het vierde ontwerp van het script introduceert iconische scènes en personages.

Iconische scènes in onvolledig script

Het vierde ontwerp van het script voor de epische film 'Star Wars: Episode IV - A New Hope' uit 1977, dat Harrison Ford in de jaren '70 had achtergelaten in een huis in Londen, was niet gekoppeld en niet volledig. Echter, het script bevatte wel iconische scènes, zoals de introductie van Chewbacca - de gigantische, harige Wookiee die co-piloot is van de Millennium Falcon naast het personage van Ford, Han Solo - in een schemerige kroeg. Het script, gedateerd op 15 maart 1976 en getiteld 'The Adventures of Luke Starkiller', werd verkocht aan een Oostenrijkse verzamelaar voor ongeveer €12.000 tijdens een live gestreamde veiling op zaterdag.

Niet-gebruikte scènes en personages in script

Het ontwerp bevatte scènes en personages die niet in de uiteindelijke, vijfde editie van de film terechtkwamen. De charismatische schurk Han Solo, gezien als een van de grote aantrekkelijkheden van de filmfranchise, maakt zijn eerste verschijning pas op pagina 56 van het script. Zoals Sarah Torode, mede-eigenaar van Excalibur Auctions, tijdens de veiling zei: 'Het heeft zijn DNA erop. Het zou zelfs zijn zweet erop kunnen hebben.'

Speelse brief van Ford's agent geveild

Naast het script werden er tijdens de veiling ook andere items verkocht, waaronder schema's en een brief die vermoedelijk van de agent van Ford afkomstig is. In deze humoristische brief, gedateerd op 16 april 1976, wordt gesproken over Fords carrièrevooruitzichten. De typemachine getikte brief begint met: 'Hier is het slechte nieuws. Je contracten met ons zijn verlopen en als je niet opnieuw bij ons tekent, zet ik een contract op je. Ik zie de films van Francis Ford Coppola niet voor niets!'

Volgens de notering van het script op Excalibur Auctions huurde Ford de bovenste twee verdiepingen van het huis van de verkoper in de wijk Notting Hill in Londen in de zomer van 1976. Hij had gereageerd op een advertentie in de Sunday Times waarin een 'Flat to Let' werd aangeboden. De eigenaren, die op de lagere verdiepingen woonden, zeiden dat ze nog nooit van Ford of zijn co-sterren Carrie Fisher (Princess Leia) en Mark Hamill (Luke Skywalker) hadden gehoord, die af en toe langskwamen. Ford en Fisher noemden de baby-faced Hamill 'de jongen', volgens de lijst.

Afbeelding: 'Star Wars', TMDB

Meer artikelen