Oscars 2024 & Diversiteit: Pioniers en primeurs in alle categorieën

DDavid Meijer 24 januari 2024 16:24

Ondanks gemengde reacties op de Oscar-nominaties was er veel om te vieren op het gebied van diversiteit. De acteercategorieën zagen verschillende primeurs, waaronder nominaties voor gekleurde acteurs in alle categorieën en glansrollen voor LGBTQ-sterren.

Historische nominatie voor Lily Gladstone

Lily Gladstone heeft een mijlpaal bereikt in de geschiedenis van de Oscars. Ze is de allereerste Native American die een nominatie voor beste actrice in de wacht heeft gesleept. Haar vertolking van Mollie Burkhart in de misdaadthriller 'Killers of the Flower Moon' heeft de aandacht van de jury getrokken en haar deze historische nominatie opgeleverd. Haar prestatie is een bemoedigend teken van toenemende erkenning en inclusie van inheemse volkeren in de mainstream media.

Meerdere nominaties voor zwarte acteurs

Colman Domingo en Jeffrey Wright hebben ook een krachtig statement gemaakt in de Oscar-nominaties. Domingo's indrukwekkende prestatie in het burgerrechten-drama 'Rustin' en Wright's rol in 'American Fiction' hebben hen nominaties voor beste acteur en beste bijrol opgeleverd. Dit is slechts de tweede keer in de geschiedenis van de Oscars dat meer dan één zwarte acteur is genomineerd voor een hoofdprijs, wat een krachtige boodschap van vooruitgang en gelijkheid uitdraagt.

Een andere doorbraak in deze Oscar-nominatieronde was de erkenning van LGBTQ-representatie. Colman Domingo en Jodie Foster ('Nyad'), beide openlijk LGBTQ, hebben nominaties ontvangen voor hun vertolkingen van LGBTQ-personages in hun films. Dit is de eerste keer in de Oscar-geschiedenis dat dit gebeurt, wat een krachtig signaal is dat de filmindustrie eindelijk begint te weerspiegelen en te erkennen dat LGBTQ-verhalen en -acteurs een essentieel onderdeel zijn van onze collectieve culturele vertelling.

De nominaties voor beste bijrol zagen ook een belangrijke doorbraak in diversiteit. Danielle Brooks en Da'Vine Joy Randolph, beide zwarte vrouwen, werden genomineerd voor hun rollen in 'The Color Purple' en 'The Holdovers' respectievelijk. America Ferrera, genomineerd voor haar rol in 'Barbie', is de negende Latina actrice die ooit in deze categorie is genomineerd en de eerste sinds Ariana DeBose, de winnaar van 2021. Deze nominaties benadrukken het groeiende belang van diversiteit en representatie in de filmindustrie.

Celine Song breekt door in scenarioschrijven

Celine Song heeft een belangrijk moment gecreëerd voor Aziatische vrouwen in de filmindustrie. Haar nominatie voor beste originele scenario voor 'Past Lives' markeert de eerste keer dat een Aziatische vrouw deze eer heeft gekregen. Dit is een enorme stap voorwaarts in de erkenning van het talent en de bijdragen van Aziatische vrouwen in de filmwereld, en een teken dat de Oscars diverser en inclusiever worden.

Afbeelding: 'The Color Purple', TMDB

Meer artikelen