Oscars 2024: Voorspellingen voor de grootste onderscheidingen van dit jaar

KKees van den Berg 2 februari 2024 16:28

Terwijl de 96e Academy Awards in zicht zijn, kijken we naar de voorspellingen voor de grote winnaars in de topcategorieën - van 'Oppenheimer' tot 'Poor Things'. Wie zijn de favorieten en wie kunnen we als verrassingen verwachten?

Oppenheimer en Poor Things leiden nominaties

De nominaties voor de 96e Academy Awards zijn net aangekondigd en 'Oppenheimer', de film van Christopher Nolan, heeft zijn positie als de meest genomineerde film van het seizoen veiliggesteld met een indrukwekkende 13 nominaties. Tegen de verwachtingen in, kwam 'Poor Things' in plaats van 'Barbie' als runner-up met 11 nominaties, terwijl 'Killers of the Flower Moon' de derde plaats innam met 10 nominaties. De verwachtingen zijn hooggespannen voor de uitreiking die plaats zal vinden in het Dolby Theatre in Hollywood, Los Angeles, Californië, op 10 maart 2024.

Oppenheimer en Nolan als topfavorieten

'Oppenheimer', ondanks de uitdaging van een zomerrelease en het behoud van momentum tot aan het award seizoen, heeft deze taak spectaculair uitgevoerd en is voorspeld als de winnaar in de categorie 'Beste Film'. Ondertussen lijkt Christopher Nolan mijlenver voor te liggen op de rest van het pakket voor de 'Beste Regisseur' prijs. Nolan's innovatieve en gedurfde regiestijl heeft hem deze voorsprong gegeven.

Giamatti en Stone favorieten voor acteerprijzen

Cillian Murphy had lange tijd de favorietenstatus voor 'Beste Acteur', maar er vond een opmerkelijke verschuiving plaats toen Paul Giamatti naar voren kwam als de nieuwe favoriet. Deze verandering in dynamiek werd aangewakkerd door significante overwinningen en impactvolle speeches bij zowel de Golden Globes als de Critics Choice Awards. Ondanks de briljante prestatie van Lily Gladstone in 'Killers of the Flower Moon', heeft Emma Stone haar status als front-runner gedurende het hele award seizoen behouden, een feit dat versterkt werd door haar consistent uitstekende bijdragen.

Robert Downey Jr heeft de overhand in de categorie 'Beste Mannelijke Bijrol' en het lijkt onwaarschijnlijk dat deze trend zal verschuiven. Hij heeft overwinningen behaald bij zowel de Golden Globes als de Critics Choice Awards en er is weinig aanwijzing dat zijn winnende reeks snel zal eindigen. Als je op zoek bent naar de categorie met de veiligste inzet dit seizoen, kijk dan niet verder dan 'Beste Vrouwelijke Bijrol'. Zoals verwacht, zit Da'Vine Joy Randolph op een indrukwekkende reeks, waarbij ze de ene na de andere overwinning behaalt.

Afbeelding: 'Poor Things', TMDB

Meer artikelen