Pijnlijke historische blunder in nieuwe Netflix-docuserie ontdekt

KKees van den Berg 7 februari 2024 11:55

Een oplettende kijker ontdekte een opmerkelijke historische fout in de nieuwe Netflix-docuserie 'Alexander: The Making of a God'. Alexander de Grote, die 350 jaar voor Christus leefde, wordt afgebeeld met stijgbeugels, die pas in 302 na Christus werden geïntroduceerd.

Historische blunder in Netflix-docuserie

Het is geen geheim dat films en series soms de historische werkelijkheid een beetje verbuigen voor het verhaal, maar deze fout in de nieuwe Netflix-docuserie is nogal slordig. Een alerte kijker, @JennyLouWho81 op Twitter, merkte op dat Alexander de Grote in de serie met stijgbeugels op een paard wordt afgebeeld. Echter, de eerste historische vermelding van een stijgbeugel dateert uit 302 na Christus, terwijl Alexander de Grote rond 350 vóór Christus leefde. Dat is een verschil van ongeveer 650 jaar. De fout werd snel opgepikt door andere kijkers en de reacties waren niet mals: 'Oh Netflix, waarom gaf je Alexander de Grote stijgbeugels terwijl die pas over 500 jaar zouden worden uitgevonden? Boeee,' klonk het onder andere.

Alexander: The Making of a God is een docudrama dat het leven van Alexander de Grote, een van de meest gevierde militaire leiders in de geschiedenis, in detail onderzoekt. Door interviews af te wisselen met aangrijpende reconstructies van historische gebeurtenissen, biedt de serie een diepgaand inzicht in de verovering van het Perzische Rijk door Alexander. Hoewel de serie al veel kritiek heeft gekregen vanwege de historische onnauwkeurigheid, blijft het boeiend om te zien hoe deze legendarische figuur in beeld wordt gebracht. De reconstructies zijn indrukwekkend en brengen deze cruciale periode in de geschiedenis tot leven.

Afbeelding: 'Alexander: The Making of a God', TMDB

Meer artikelen