Recensie 'Beast' (2024): een fascinerende mix van genres

DDavid Meijer 11 mei 2024 17:40

Bertrand Bonello's laatste film 'The Beast', met Léa Seydoux en George MacKay, heeft een krachtige impact op het publiek gemaakt op het 80ste Filmfestival in Venetië. Het werk is een fascinerende mix van genres, rijk aan vorm en concept, en biedt een doorleefde analyse van existentiële en esoterische passies.

Bertrand Bonello's prikkelende creatie

Met 'The Beast' heeft regisseur Bertrand Bonello een film gecreëerd die zowel krachtig, meeslepend als cryptisch is. Met Léa Seydoux in de hoofdrol, neemt de film je mee op reis door de tijd, het verleden, het heden en de toekomst, terwijl het ondertussen thema's als de ziel, kennis, de psyche, duisternis en licht aanraakt. De film is een prachtige mix van verschillende genres en laat de kijker nadenken, terwijl het toch 'toegankelijk' blijft.

Een complexe tijdreis

De plot van 'The Beast' is multi-layered en complex, waarbij het verhaal zich afspeelt in drie verschillende tijdperken. In 1910 volgen we het leven van een getrouwde vrouw in Parijs tijdens de grote overstroming, in 2014 volgen we een actrice in Californië die audities doet en een moordenaar ontmoet, en in 2044 bevinden we ons in een door AI geregeerde wereld waar emoties zijn uitgewist ten behoeve van betere banen. Het verhaal weeft deze tijdperken op een subtiele manier samen, waarbij de thema's van de menselijke conditie - de zoektocht naar liefde, de angst voor het onbekende, de toekomst en de dood - centraal staan.

Bonello's vakmanschap

Bonello's talent als filmmaker komt echt tot uiting in de manier waarop hij zijn verhaal vertelt. Hij gebruikt zijn formele vaardigheden om een fractaalverhaal te creëren dat een zeer fysieke en realistische dimensie geeft aan een onwerkelijke wereld. Het voelt bijna alsof we vallen in een kloof die tijden afschaft, of misschien is het een post-mortem dagdroom of een kortsluiting van helderziendheid. Dit alles maakt van 'The Beast' een bijzonder unieke en intrigerende filmervaring.

Het filmproject 'The Beast' werd ondersteund door een reeks prominente productiehuizen. Het werd geproduceerd door Les Films du Bélier en gezamenlijk geproduceerd door Arte France Cinéma, My New Picture, Sons of Manual uit Canada (het productiebedrijf van Xavier Dolan), Ami Paris en Jamal Zeinal-Zade. De internationale distributie en verkoop van de film werd verzorgd door Kinology. Dit alles draagt bij aan de breedte en diepte van de productie van de film.

Meer artikelen