Recensie bioscoopfilm 'Furiosa: A Mad Max Saga' (2024)

KKees van den Berg 26 mei 2024 14:22

Bijna een decennium geleden verraste George Miller ons met Mad Max: Fury Road, een meesterwerk volgens velen. Nu is hij terug met Furiosa: A Mad Max Saga, een film meer gedreven door personages en hun allianties, dan door pure actie. Ontdek hoe deze prequel zich staande houdt in de Mad Max-reeks.

Furiosa's verhaal: van eenvoudige plot naar diepgaande personages

Furiosa: A Mad Max Saga, de langverwachte prequel van George Miller's Mad Max-reeks, maakte zijn debuut op het Cannes Film Festival. In tegenstelling tot de actiegedreven FURY ROAD, is FURIOSA meer gefocust op de personages en hun onderlinge banden. Het toont ons hoe het leven in de Wasteland, een woestijn in het hart van Australië, ondanks de brute omstandigheden, gewoon doorgaat.

Furiosa: A Mad Max Saga neemt ons mee naar het groene paradijs waar Furiosa altijd naar terug wilde keren in FURY ROAD. Hier zien we hoe Furiosa als kind wordt ontvoerd en uiteindelijk in handen valt van de krijgsheer Dementus. Alyla Browne, die de jonge Furiosa speelt, en Chris Hemsworth, die Dementus vertolkt, zetten indrukwekkende prestaties neer in hun respectieve rollen.

Anya Taylor-Joy: een verrassende Furiosa

Anya Taylor-Joy, bekend om haar etherische uitstraling, verrast als de volwassen Furiosa. Haar ruwe vertolking, ondersteund door het uitstekende camerawerk van Simon Duggan, maakt haar tot een overtuigende postapocalyptische vrachtwagenchauffeur. Ze brengt de complexiteit en het doorzettingsvermogen van haar personage op een overtuigende manier tot uiting.

Balans tussen plot en actie: een tricky evenwicht

Hoewel Furiosa: A Mad Max Saga hetzelfde brute geweld en de innovatieve manieren om mensen te vermorzelen behoudt, verschilt de film door de extra aandacht die het besteedt aan het plot. Dit leidt er echter toe dat de film af en toe te uitleggerig aanvoelt, een valkuil waar het voorgaande FURY ROAD subtiel omheen wist te manoeuvreren.

Hoewel prequels vaak afgeschreven worden als overbodig, slaagt FURIOSA erin om een meerwaarde te bieden aan de Mad Max-reeks. Het levert niet alleen een nieuwe kijk op de wereld van Mad Max, maar draagt ook bij aan de versterking van de reeds gevestigde mythologie van de reeks.

Afbeelding: 'Furiosa: A Mad Max Saga', TMDB

Meer artikelen