Recensie 'The Boy And The Heron' van Hayao Miyazaki

KKees van den Berg 16 december 2023 15:03

In de nieuwste film van Hayao Miyazaki: 'The Boy And The Heron', wordt een magische wereld tot leven gebracht. De film is mogelijk de laatste film van Miyazaki en brengt het nalatenschap van de gevierde animator naar voren. Het succes van deze film kan een cruciale rol spelen bij de toekomst van Studio Ghibli, de studio waar de film vandaag komt.

Een magische wereld door Miyazaki

In de film 'The Boy And The Heron' zien we een oudere tovenaar bovenop een onmogelijk hoge toren zitten. Binnen de muren van zijn toren bevindt zich een koninkrijk van pratende vogels, jellybean-achtige wezens genaamd Warawara, en mensen die getroffen zijn door verschillende magische vloeken. Het wordt dan ook meteen duidelijk dat Miyazaki in deze film de essentie van zijn 60-jarige carrière als animator heeft gevangen.

Miyazaki blijft op 82-jarige leeftijd nog steeds verrassen met zijn werk. Er zijn scènes in 'The Boy And The Heron' die ver boven andere animatiefilms uitstijgen, een bewijs van zijn artistieke talent dat hij nog steeds nieuwe manieren vindt om ons te verbluffen. De film heeft al veel goede recensies gekregen en maakt zich nu al op voor de Academy Awards van 2024, waar de film zal concurreren met films als 'Spider-Man: Across the Spider-Verse', 'Elemental' en 'Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutant Mayhem'.

Het verhaal van 'The Boy And The Heron'

'The Boy And The Heron' begint met de jonge Mahito, die zijn moeder verliest in een brand in een ziekenhuis tijdens de Tweede Wereldoorlog - een incident dat hem diep raakt. Zijn vader hertrouwt uiteindelijk, maar Mahito heeft moeite om zich aan te passen aan de nieuwe situatie. Hij begint aan een 'Alice in Wonderland'-achtige reis van zelfontdekking waarbij hij wegloopt van huis en een grote grijze reiger volgt naar een toren vol fantasie. Bovenaan de toren ontmoet hij de meester van deze structuur: de oude tovenaar zoals vermeld aan het begin van deze recensie.

Miyazaki's erfenis op het spel

De oude tovenaar die Mahito vraagt om zijn toren te herbouwen, spreekt boekdelen. De geliefde oude man die deze fantastische toren heeft gecreëerd is namelijk zeer waarschijnlijk Miyazaki zelf. De animator geeft de fakkel door aan de volgende generatie, in de hoop dat ze de schoonheid van zijn creatie levend houden.

De toekomst van animatie zonder Miyazaki

Wat duidelijk werd na het kijken naar 'The Boy And The Heron' is dat de animatiewereld zonder Miyazaki leeg aan gaat voelen. Het veld wordt overspoeld met minions en trolls en twijfelachtige vervolgfilms op geliefde Pixar-films. Als je Miyazaki's werk naast deze films zet moet je je afvragen wat al deze gedachteloze kinderfilms aan onze cultuur toevoegen...

Afgelopen september leek het lot van Studio Ghibli steeds onzekerder, na de verkoop van de animatiegigant aan een van de entertainmentreuzen van Japan, Nippon TV. In een gezamenlijke verklaring beloofde Nippon TV om de 'ambachtelijkheid' en merkwaarden van Studio Ghibli te 'beschermen'. Maar zonder Miyazaki aan het roer wordt er een somber beeld geschetst. De oude tovenaar die in 'The Boy And The Heron' op zoek is naar een erfgenaam, vertelt ons in die zin alles wat we moeten weten. Miyazaki's prachtige toren brokkelt af en het is uiteindelijk aan ons om het overeind te houden. Maar kunnen wij deze verantwoordelijkheid aan?

The Boy And The Heron is vanaf woensdag 27 december 2023 in de bioscoop te zien.

Afbeelding: 'The Boy and the Heron', TMDB

Meer artikelen