Regisseur James Mangold legt eindelijk het einde van 'Indiana Jones 5' uit

KKees van den Berg 13 december 2023 12:21

De langverwachte 'Indiana Jones 5' van regisseur James Mangold kent een verrassend einde waarover fans zich al tijden buigen. In een recent interview onthult Mangold de betekenis achter de climax van de film en de verschillende versies die er allemaal bedacht zijn.

De langverwachte terugkeer van Indiana Jones

Na een afwezigheid van 15 jaar maakte de iconische avonturier Indiana Jones zijn grandioze terugkeer op het scherm met 'Dial of Destiny'. Beschreven als een 'actievolle, high-octane super soaker van een film', koos deze film ervoor om de minder populaire aspecten van 'Kingdom of the Crystal Skull' te laten varen. Interessant is ook de subtiele crossover met 'For All Mankind' door het personage van Mads Mikkelsen.

Tijdsreizen naar het oude Griekenland

Een van de meest onverwachte momenten in de film is wanneer Indiana en zijn peetdochter Helena een reis maken door de tijd naar het oude Griekenland. Ze vinden zichzelf terug in het midden van het Beleg van Syracuse in 212 v.Chr. In deze bizarre maar intrigerende scène zien we Romeinse belegeringswapens een nazi-vliegtuig neerhalen dat ze voor een draak houden, en Indy zelf ontmoet Archimedes.

In een recent interview lichtte regisseur James Mangold toe dat er verschillende versies van het einde in overweging waren genomen. Een van de ideeën was om de film te laten eindigen in nazi-Duitsland. Mangold legde echter uit dat hij iets 'schokkender en gedurfder' wilde dat ook invloed had op Indy zelf.

Een passend afscheid voor Indiana Jones

Uiteindelijk koos Mangold voor een einde dat Indy terugbracht naar het oude Griekenland, een plek waarover hij de hele film had gesproken. Dit maakte de inzet persoonlijker - Indy stond oog in oog met 'grotere vragen over zijn eigen leven en wat hij zijn hele leven heeft bestudeerd'. Dit resulteert in een ontroerend afscheid voor de geliefde archeoloog, waarin hij een persoonlijke uitdaging aangaat in plaats van de schurk van de film te straffen.

Afbeelding: 'Indiana Jones and the Dial of Destiny', TMDB

Meer artikelen