Regisseur Nia DaCosta maakt 'The Marvels' bewust verwarrend

KKees van den Berg 7 november 2023 10:55

De nieuwste film in het Marvel Cinematic Universe, 'The Marvels', wordt opzettelijk verwarrend gemaakt, vertelt regisseur Nia DaCosta. Dit doet ze om het publiek de desoriëntatie van de hoofdpersonages te laten voelen. Wat betekent dit voor de ontvangst van de film?

Verwarring als regisseurstruc

Niets minder dan de 33ste film in het Marvel Cinematic Universe, The Marvels, staat op het punt van lanceren. Regisseur Nia DaCosta heeft echter een ongewone aanpak gekozen voor deze nieuwste toevoeging aan het MCU. Ze wil dat de kijkervaring verwarrend is, vandaar dat de film ook zo is ontworpen. Het plot draait om Captain Marvel, Ms. Marvel en Monica Rambeau, die om mysterieuze redenen van plaats wisselen wanneer ze hun krachten gebruiken. Deze desoriëntatie, zo hoopt DaCosta, zal ook door de kijkers worden gevoeld.

The Marvels: een vervolg met vier voorgangers

Hoewel DaCosta niet wil dat de kijkers per se voorgaande films of series hebben gezien, erkent ze dat The Marvels een verlengstuk is van vier eerdere Marvel-projecten. Deze omvatten de tv-programma's Ms. Marvel, WandaVision en Secret Invasion op Disney+, evenals de film Captain Marvel uit 2019. Het balanceren van voorgaande en nieuwe informatie in de film was een proces van 'vallen en opstaan', aldus DaCosta.

Een interessant neveneffect van de huidige acteursstaking in Hollywood is dat de sterren van The Marvels, waaronder Brie Larson, Iman Vellani en Teyonah Parris, niet in staat zijn om de film te promoten op hun persoonlijke sociale media accounts. Dit heeft geleid tot speculatie onder analisten dat de opbrengst van de film hierdoor negatief kan worden beïnvloed. De stilte op sociale media, in combinatie met de opzettelijk verwarrende verhaallijn, zorgt voor onzekerheid over de impact van de film bij de release.

Afbeelding: 'The Marvels', TMDb

Meer artikelen