Regisseurs belangrijk in bioscoopjaar 2023

DDavid Meijer 27 december 2023 16:15

Ondanks enkele tegenvallers en grote flops in de bioscoop noteerde 2023 indrukwekkende opbrengsten bij d box office en dat allemaal dankzij het uitstekende werk van visionaire regisseurs. In een filmindustrie die nog steeds worstelt om terug te keren naar pre-pandemie niveaus, bleken auteur-regisseurs de redders in nood te zijn.

Filmindustrie herstelt ondanks tegenslagen

Het jaar 2023 was een onstuimig jaar voor de filmindustrie met enkele grote flops en stakingen van de Writers Guild en Screen Actors Guild. Maar ondanks deze obstakels zag het jaar ook indrukwekkende box office-opbrengsten. Hoewel de filmindustrie nog niet aan haar pre-pandemie niveau is teruggekeerd waren er tekenen van herstel. De totale box office-opbrengsten van Amerika in 2023 ($8,362,661,815) overtroffen die van 2022 ($7,369,505,492) al aanzienlijk. Dit is bijzonder en tegelijk indrukwekkend gezien het feit dat studio's verschillende belangrijke films uitstelden als reactie op de stakingen.

Auteur-regisseurs bepalen het succes in 2023

Het succes van grote hits in 2023 was deels te danken aan de unieke visie en regie van auteur-regisseurs. De premières van Greta Gerwigs 'Barbie' en Christopher Nolan’s 'Oppenheimer' waren beide zeer succesvol en domineerden maandenlang het gesprek aan de koffietafel. Deze films waren niet alleen financieel succesvol maar werden ook gezien als de meest invloedrijke releases van het jaar. Ze lieten een blijvende indruk achter en gaven aan dat de opkomst van auteur-regisseurs de filmindustrie nieuw leven kunnen inblazen.

Hoewel de films van auteur-regisseurs in 2023 succesvol waren, bleven IP-based films toch de Amerikaanse hitlijsten domineren. Films over speelgoed (Barbie) en videogames (The Super Mario Bros. Movie) en superherosequels (Spider-Man: Across the Spider-Verse en Guardians of the Galaxy Vol. 3) scoorden hoog in de box office. Maar ook deze films droegen de duidelijke stempels van hun regisseurs.

Ondanks het succes van auteur-regisseurs en de heropleving van de filmindustrie blijft de invloed van streamingdiensten een groeiende bedreiging. Deze concurrentie dwingt de filmindustrie om te innoveren en risico's te durven nemen met unieke kunstenaars die meer geïnteresseerd zijn in het uitstippelen van nieuwe creatieve paden dan in het bewandelen van bekend terrein. Door deze unieke visies kan het bezoeken van de bioscoop weer een centrale plaats in de popcultuur krijgen.

Afbeelding: 'Oppenheimer', TMDB

Meer artikelen