Release 'Star Trek 4': waar blijft de film?

RRoos Verhoeven 15 januari 2024 15:31

Het is al acht jaar geleden dat de laatste Star Trek-film uitkwam en fans vragen zich af waar Star Trek 4 blijft. Ondanks talrijke berichten over de productie in de afgelopen jaren lijkt de film nergens in de maak te zijn. Wat is er aan de hand?

Acht jaar zonder nieuwe Star Trek film

De laatste Star Trek-film, Star Trek Beyond, werd uitgebracht in 2016. Sindsdien is er geen nieuwe film meer verschenen. Dit heeft fans tot nadenken aangezet aangezien er al jarenlang berichten zijn over de productie van Star Trek 4. Maar tot op heden lijkt er geen concrete progressie te zijn in de productie.

Een nieuwe Star Trek prequel film

ER is onlangs nieuws uitgebracht dat er een nieuwe Star Trek prequel in de maak is. Deze film is echter niet gerelateerd aan Star Trek 4, wat de vraag oproept waarom Paramount zich op een andere Trek-film richt terwijl ze Star Trek 4 niet van de grond kunnen krijgen.

Als we kijken naar de 45-jarige geschiedenis van Star Trek op het grote scherm, zien we dat de eerste vier films, geleid door William Shatner, geproduceerd en uitgebracht werden over een periode van zeven jaar (van 1979 tot 1986). De gehele serie van zes films van 'The Motion Picture' in 1979 tot 'The Undiscovered Country' in 1991 duurde 12 jaar. Alle vier de 'Next Generation' films met Patrick Stewart werden gemaakt over een periode van acht jaar (van 'Generations' in 1994 tot 'Nemesis' in 2002). En de herstart serie met Chris Pine heeft na het debuut in 2009 wat vertraging opgelopen, maar is er alsnog in geslaagd om drie films in zeven jaar uit te brengen.

De geplande verhaallijn van Star Trek 4

De eerste concrete melding over Star Trek 4 kwam tijdens de promotie van Star Trek Beyond. Producer J.J. Abrams, die de franchise opnieuw lanceerde als regisseur van de film uit 2009 en de opvolger ervan, 'Into Darkness', onthulde dat er een vierde film werd gepland die Pine's Captain Kirk zou herenigen met Chris Hemsworth's George Kirk.

Star Trek 4 verliest vaart

Ondanks dat er in 2018 naar verluidt drie verschillende scripts in ontwikkeling waren voor Star Trek 4 leek het project vaart te verliezen. Een daarvan kwam zelfs van niemand minder dan Quentin Tarantino. Echter, hij had moeite met het onderscheiden van de Abrams-films en de originele serie uit de jaren '60, met name dat ze in verschillende tijdlijnen bestaan. Hij trok zich uiteindelijk terug en het project leek bij Paramount aan stoom te verliezen.

Een groot deel van de problemen rond de ontwikkeling van Star Trek 4 kan te wijten zijn aan de evolutie van Hollywood in de afgelopen 16 jaar sinds de release van de eerste MCU-film. Simon Pegg, die Scotty speelt in de Abrams reboot serie, legde het treffend uit in een interview: 'Star Trek films maken geen Marvel geld. Ze maken hooguit 500 miljoen dollar, en om er nu een te maken, op de schaal die ze zichzelf hebben opgelegd, is 200 miljoen dollar. Je moet drie keer dat bedrag verdienen om winst te maken.'

Star Trek als franchise verkeert momenteel niet in nood. De franchise had een geweldig jaar in 2023 met het doorslaande succes van Picard Seizoen 3 en Strange New Worlds Seizoen 2. De franchise ondergaat misschien wat inkrimping op het kleine scherm, maar dat is voornamelijk te wijten aan een industriebrede reactie op de overvloed van het streaming landschap.

De rol van J.J. Abrams

Ook de rol van J.J. Abrams als hoofd van Bad Robot Productions kan van invloed zijn op het ontwikkelingsproces van Trek 4. Als actieve producent lijkt Abrams tegenwoordig zijn tijd te nemen om te beslissen wat zijn volgende regieproject zal zijn. De vraag is of de ervaring van het maken van 'Star Wars: The Rise of Skywalker' in 2019 - zijn meest recente regieuitstapje - hem op een of andere manier heeft beïnvloed. Het is veilig om te zeggen dat de Star Wars Sequel Trilogy op zijn best een gelijkspel was. Misschien is Abrams tegenwoordig wel 'phaser-shy', en dat heeft ook impact op het ontwikkelingsproces van Trek 4 bij Bad Robot.

Meer artikelen