Ricky Gervais' nieuwe Netflix-special 'Armageddon' krijgt flinke kritiek

DDavid Meijer 1 januari 2024 11:45

Comedian Ricky Gervais krijgt flinke kritiek op zijn nieuwste comedy-special 'Armageddon' op Netflix. De show waarin Gervais controversiële onderwerpen aansnijdt is volgens critici niet scherp genoeg en speelt in op angst voor minderheidsgroepen.

Controverse rond 'Armageddon'

Ricky Gervais heeft heel wat kritiek gekregen op zijn nieuwste comedy-special 'Armageddon', die op kerstdag werd uitgebracht op Netflix. De show waarin Gervais onder andere politieke correctheid en overgevoeligheid op de korrel neemt kan bij de critici op weinig bijval rekenen. Sommigen noemen de humor in de show zelfs 'lui' en 'ongepast'.

Gervais onder vuur voor beledigende grap

Een van de grappen die bijzonder veel weerstand opriep was een grap waarin Gervais de spot drijft met ernstig zieke kinderen en een beledigende term voor gehandicapten gebruikt. Deze grap leidde tot een veroordeling van de Britse gehandicaptenorganisatie Scope die waarschuwde dat Gervais en Netflix het risico liepen om het misbruik dat veel gehandicapten dagelijks ervaren te normaliseren.

Gervais' satire mist doeltreffendheid

Critici waren verre van onder de indruk van Gervais' nieuwste creatie. Volgens sommige recensenten is de show 'niet doordringende satire', en is het eerder een opsomming van onzegbare dingen waarvoor Gervais zijn publiek vraagt om betekenis te geven. Ze beschuldigen de comedian ervan gevangen te zijn in het web van politieke correctheid, en zijn grappen, die onder andere illegale immigranten, daklozen en transseksuelen belachelijk maken, zouden stemmen winnen in plaats van tot annulering leiden.

Gervais heeft gereageerd op de ophef rond zijn 'Make-a-Wish'-grap door te beweren dat mensen er niet 'echt door beledigd' waren. Volgens hem is beledigd zijn een gevoel en zegt de uitspraak 'ik ben beledigd' weinig. Hij gelooft dat 99 procent van de reacties 'nep-belediging' waren en voegt eraan toe dat hij een plicht heeft tegenover de mensen die het begrijpen en ervan houden.

Afbeelding: 'Ricky Gervais: Armageddon', TMDB

Meer artikelen