'Saving Private Ryan' en de bezorgdheid van Spielberg over geweld

KKees van den Berg 2 december 2023 09:46

Het baanbrekende oorlogsdrama 'Saving Private Ryan', geregisseerd door Steven Spielberg en met Tom Hanks in de hoofdrol, maakte 25 jaar geleden grote indruk. Toch wordt de film vaak alleen herinnerd vanwege het bloederige begin, terwijl andere aspecten naar de achtergrond verdwijnen.

Spielberg's bezorgdheid over geweld

Steven Spielberg regisseerde de veelgeprezen oorlogsfilm 'Saving Private Ryan'. Tijdens de productie bij het filmen van de bekende D-Day-landing uitte hij zijn bezorgdheid tegenover zijn hoofdrolspeler Tom Hanks. Hij vreesde dat de heftige gewelddadigheid van deze scène die het begin van de film markeert te ver zou gaan voor het publiek. De twintig minuten durende sequentie, geschoten met handcamera's, toont op gruwelijke wijze het lot van Amerikaanse soldaten op het slagveld, compleet met exploderende lichamen en dodelijke schotwonden.

Succes ondanks het expliciete geweld

Ondanks Spielberg's aanvankelijke bezorgdheid, werd 'Saving Private Ryan' een enorm succes bij zowel het publiek als bij de critici. De film werd heruitgebracht in de bioscopen om het 25-jarig jubileum te vieren en was een ware kassakraker. Daarnaast won de film verschillende prestigieuze prijzen waaronder Oscars en kreeg het lof van zowel filmcritici als oorlogsveteranen. Spielberg's angst dat het publiek het expliciete geweld niet zou accepteren, bleek ongegrond.

Wat echter opvallend is, is dat de discussies over 'Saving Private Ryan' vaak lijken te beginnen en te eindigen met de eerste, bloederige scènes op het Normandische strand. Het lijkt erop dat de rest van het verhaal, inclusief de gevaarlijke missie achter de vijandelijke linies om Private Ryan (Matt Damon) te redden vaak wordt vergeten. Ook de scènes die Ryan laten zien als een oude man, worden vaak over het hoofd gezien. Het is alsof de impact van de vroege, gruwelijke scènes de rest van de film overschaduwt.

Afbeelding: 'Saving Private Ryan', TMDB

Meer artikelen