Sony's superheldenuniversum: 'Madame Web' en 'Kraven' bieden opzichzelfstaande verhalen

DDavid Meijer 31 januari 2024 16:37

In een tijd waarin cinematic universes in Hollywood worstelen komen Sony's superheldenfilms, waaronder 'Madame Web' en 'Kraven', naar voren met opzichzelfstaande verhalen. De films maken deel uit van Sony's nieuwe aanpak om publiek te winnen met zelfstandige verhalen.

Sony's opkomst in het superheldenlandschap

Het is niet de beste tijd in Hollywood voor cinematic universes. DC heeft net zijn eigen franchise afgevlakt zodat studiobaas James Gunn een nieuwe tijdlijn kan beginnen met 'Superman: Legacy'. Marvel Studios likt zijn wonden na een reeks streamingflops en teleurstellingen aan de box office. Het is een wat stille, enigszins existentiële periode voor beide: Marvel en DC hebben slechts twee theatrale producties op de rol: Disney's 'Deadpool 3' en Warner Bros. 'Joker: Folie à Deux', beide met slechts een kleine verbindingen met de franchisecanon. Sony Pictures daarentegen heeft er drie op stapel liggen en komt dit jaar naar voren als de leider in de superheldenruimte na wat verzet na de staking van release data.

Sony's onafhankelijke benadering van superheldenfilms

In tegenstelling tot Disney en Warner Bros. presenteert Sony zijn films niet als afleveringen in een jarenlange verhalende structuur. 'Er kan enige aarzeling zijn om de onderlinge verbondenheid van deze films te benadrukken', zegt Jeff Gomez, een uitvoerend transmediaproducent bij Starlight Runner. Gomez werkte samen met Sony als verhaalconsulent toen de studio 'Spider-Man' in 2017 herstartte, Tom Holland castte en een overeenkomst sloot om samen te werken met Disney om de held in het universum van de rivaliserende studio te plaatsen. 'Ze hebben er eerder over gesproken, en het werkte niet uit.' Tot nu toe zijn post-credit teasers die Sony's spin-offs verbinden met de eigen continuïteit van Disney via interdimensionale reizen, gezien als halfhartig en uiteindelijk niet succesvol.

Die aanhangsels terzijde, heeft Sony grotendeels de onderling verbonden aard van zijn superheldenfilms geminimaliseerd, zelfs als de studio meer put uit de Spidey-gebaseerde personages die het in licentie heeft. De run begon met 'Venom' uit 2018, een gross-out comedy-slant oorsprongsverhaal over het buitenaardse symbiote. Het Tom Hardy-voertuig was een commerciële knaller, met een omzet van meer dan $850 miljoen.

'Madame Web', 'Kraven' en 'Venom 3': Sony's nieuwste lijn van superheldenfilms

Dit jaar zijn Sony's kalender heeft uitgelijnd voor zijn drukste superheldenrooster tot nu toe, met twee oorsprongverhalen gevolgd door 'Venom 3' in november. Elke productie wordt verkocht als een zelfstandig streven, met zijn eigen esthetische aanraking en geen franchise catch-up nodig.

'Madame Web' en 'Kraven': Mogelijke opzet voor toekomstige aanpassingen

In Madam Web speelt Dakota Johnson als Cassandra, een helderziende die drie tienermeisjes moet leiden die hun eigen bovennatuurlijke vaardigheden ontdekken. De cast heeft daarnaast ook opkomende sterren zoals Sydney Sweeney. Maar Johnson's opvallende sprong van WME naar CAA in november - slechts enkele dagen nadat een verwarrende eerste trailer debuteerde - verhoogde de wenkbrauwen in de industrie, samen met een razz in haar recente 'SNL' monoloog waarin ze de film omschrijft als 'alsof AI je vriendje's perfecte film genereerde.' Bovendien suggereren Cassandra Webb's interdimensionale krachten dat de film een zaadje zou kunnen planten voor toekomstige adaptaties.

Commercieel succes ondanks kritiek: Sony's budgetvriendelijke superheldenfilms

'Schommelend goed' zou een welkome verandering van tempo betekenen. Afgezien van de 'Spider-Verse'-serie zijn Sony's spin-offs niet precies 'fan's favorites' geweest. Maar ze hebben grotendeels commerciële overwinningen bewezen - gedeeltelijk dankzij relatief bescheiden prijskaartjes. Terwijl budgetten bij Warner Bros. en Disney regelmatig opblazen boven de $200 miljoen, heeft Sony superheldenfeatures omgedraaid voor een fractie van het cijfer.

Meer artikelen