Terugblik 2023: Meesterwerk 'Killers of the Flower Moon' van Martin Scorsese

RRoos Verhoeven 22 december 2023 15:16

Martin Scorsese verraste iedereen met een radicaal ander soort film, 'Killers of the Flower Moon'. De film toont respect en een mooie samenwerking met de Osage-stam, met sterke rollen voor Leonardo DiCaprio, Lily Gladstone en Robert De Niro.

Scorsese's respect voor de Osage-stam

Martin Scorsese, die onder meer bekend is om zijn niet-terughoudende portretten van etnische minderheden, heeft een interessante wending genomen in zijn carrière met 'Killers of the Flower Moon'. In deze film toont hij ongekende niveaus van respect en samenwerking met de Osage-stam. Dit resulteerde in een film die radicaal anders is dan zijn voorgaande werk. De gruwelijke gebeurtenissen van de Osage-moorden worden in de film op een respectvolle en ongewone manier verteld.

Het perspectief van Mollie en Ernest

In 'Killers of the Flower Moon' wordt het verhaal verteld vanuit het perspectief van Mollie Kyle, een overlevende van de moorden, en haar echtgenoot Ernest Burkhart. Hun relatie wordt onder de loep genomen en volledig doordrongen van de veronderstelde ambivalentie die beiden voelen. Dit levert een film op met een enorm lange speelduur (206 minuten) maar Scorsese weet dit alles toch op een lichte manier aan de kijker over te dragen als het ware.

Sterke optredens van DiCaprio, Gladstone en De Niro

Leonardo DiCaprio en Lily Gladstone nemen de hoofdrollen op zich en hun acteerwerk is een essentiële bijdrage aan de diepte van het karakterdrama in deze film. Robert De Niro's vertolking van rancher William King Hale die veroordeeld is voor een van de vele verdachte Osage-doden, is een nieuwe studie in menselijke wreedheid en voegt een extra dimensie toe aan dit complexe verhaal.

Scorsese weet alle elementen in deze film van de hoofdverhalen tot de subthema's op een meesterlijke manier samen te brengen. Hij brengt laat in de film het element van een crime detective naar voren in de vorm van Jesse Plemons' FBI-personage Thomas Bruce White, maar houdt het als een subthema om een punt te maken over de richting van Hollywood.

Mocht je 'Killers of the Flower Moon' nog niet hebben gezien: de film draait nog steeds in bepaalde bioscopen en is sinds kort te streamen vanaf de bank.

Meer artikelen