'The Marvels' stelt teleur: Een historisch dieptepunt in box-office opbrengsten voor het MCU

RRoos Verhoeven 30 januari 2024 09:12

Marvel's 'The Marvels' blijkt een van de grootste box-office-flops voor MCU te zijn, en bereikt een historisch dieptepunt voor Marvel Studios. De film heeft wereldwijd slechts $206,06 miljoen opgebracht, minder dan het productiebudget, wat een zeldzame gebeurtenis is voor Marvel Studios.

The Marvels: een historisch dieptepunt voor MCU

Volgens Forbes heeft Disney $274,8 miljoen geïnvesteerd in de productie van de film, en hoewel de film in het VK werd opgenomen met een subsidie van $55 miljoen, kwam de totale uitgave nog steeds uit op ongeveer $219,8 miljoen. De wereldwijde box-office opbrengst van de film bedroeg slechts $206,06 miljoen, waarvan $84,5 miljoen afkomstig was van binnenlandse opbrengsten.

De mogelijke redding: thuisvermaakverkopen en streaming deals

Hoewel The Marvels een grote financiële flop was in de bioscoop kunnen veel van de inkomsten worden terugverdiend door verkopen voor in huis, waaronder digitale en fysieke verkoop, en streamingdeals zoals wat Disney betaalt om zijn films op Disney+ te zetten. Volgens Deadline varieerden de inkomsten uit digitale en fysieke verkoop en streaming in 2022 tussen de $300 miljoen van Thor 4 en de $340 miljoen van Doctor Strange 2. Alleen de tijd zal leren of The Marvels de teleurstellende box-office opbrengst kan compenseren, maar deze cijfers kunnen erop wijzen dat Marvel Studios nog steeds in staat zou kunnen zijn om winst te maken of op zijn minst break-even te spelen op de $219,8 miljoen investering.

Waarom The Marvels flopte: recensies, superheldenmoeheid en streaming

Er zijn verschillende mogelijke redenen voor het teleurstellende prestaties van The Marvels. Ten eerste waren de kritieken vroeg middelmatig, met een Rotten Tomatoes beoordeling van slechts 62%, de derde laagste in de MCU geschiedenis. Ten tweede is er een groeiende trend van mogelijke superheldenmoeheid onder het publiek, vooral na een moeilijk jaar voor de DCEU aan de box office. Ten derde, in het post-pandemische tijdperk waarin steeds meer mensen ervoor kiezen om films thuis te streamen, is het mogelijk dat veel mensen hebben gewacht op de thuiskomst van The Marvels in plaats van naar de bioscoop te gaan. Ten slotte, hoewel The Marvels een grote crossover van streaming en het grote scherm markeerde, kunnen degenen die Ms. Marvel of WandaVision niet hebben gezien, minder enthousiast zijn geweest over de film, of bezorgd zijn dat ze de film niet zouden begrijpen zonder de series te hebben gezien.

Brie Larson's Captain Marvel heeft gedurende haar MCU-carrière een nogal verdeeld publiek gehad, waarbij veel fans problemen hebben met het personage. Hoewel haar debuutfilm in 2019 meer dan een miljard dollar opbracht, was dat in grote mate te danken aan de timing van de film - twee maanden voor Avengers: Endgame en als de eerste vrouwelijke MCU-film. De controversie rond het personage en het feit dat The Marvels een vervolg is op de ietwat impopulaire Captain Marvel, kan het succes van de film hebben belemmerd, wat twijfel kan zaaien over een derde Captain Marvel film.

Meer artikelen