Veranderingen in filmafdeling Netflix: Wat betekent het vertrek van Scott Stuber?

KKees van den Berg 26 januari 2024 14:37

Scott Stuber, hoofd van de original filmafdeling van Netflix sinds 2017, verlaat zijn positie bij de streaming-gigant om een nieuw mediabedrijf te starten. Dit roept vragen op over de toekomst van de original films van Netflix. Zal de kwaliteit, variëteit en het prestige van deze producties even hoog blijven zonder Stuber aan het roer?

Vertrek van een belangrijke speler

Het vertrek van Scott Stuber, die sinds 2017 aan het hoofd stond van de original filmafdeling van Netflix, heeft heel wat opschudding veroorzaakt in Hollywood. Stuber, die erom bekend stond een breed scala aan original Netflix-films te groen licht geven, van briljant tot rampzalig, besluit nu zijn invloedrijke positie op te geven om een nieuw mediabedrijf op te starten. Dit vertrek wordt als bijzonder opmerkelijk beschouwd gezien de grote invloed die Netflix heeft op de filmindustrie.

Conflicten over bioscooprelease

Volgens bronnen had Stuber vaak conflicten met de leiding van Netflix over de distributiestrategie van de films. Stuber hechtte belang aan het uitbrengen van films in bioscopen, terwijl CEO Ted Sarandos een tegenovergestelde visie hanteerde. Stuber wilde dat topfilmmakers hun films niet zomaar zagen verdwijnen in de contentzee van Netflix, en wist enkele belangrijke projecten een beperkte bioscooprelease te geven. Met zijn vertrek ontstaan er grote vraagtekens over de toekomstige plannen van Netflix.

Toekomst van Oscarambities Netflix

In de afgelopen drie jaar heeft Netflix de meeste Oscar-nominaties van alle filmstudio's ontvangen. Ondanks deze prestatie blijft het de vraag of deze trend zonder Stuber zal kunnen worden voortgezet. Netflix heeft in het verleden flink geïnvesteerd in prestigieuze projecten in een poging om de felbegeerde 'Best Picture' Oscar binnen te halen. Zal de nieuwe leiding dezelfde inzet tonen voor dergelijke projecten, of zal Netflix de prestigieuze route volledig opgeven?

Het is nog onduidelijk wie Stuber's positie volledig zal overnemen, maar die persoon zal één van de meest invloedrijke posities in de filmindustrie erven. De keuzes die deze persoon maakt, kunnen bepalend zijn voor de volgende fase van Netflix's original films. Er is een reële mogelijkheid dat de aard van Netflix's original films voorgoed zal veranderen na het vertrek van Stuber.

Afbeelding: 'Marriage Story', TMDB

Meer artikelen