Voetbal vs. Netflix: CEO Borussia Dortmund ziet streamingdiensten als echte concurrenten

KKees van den Berg 1 december 2023 15:23

In een recent interview stelt Carsten Cramer, de nieuwe CEO van Borussia Dortmund, dat grote Europese rivalen zoals Real Madrid niet de werkelijke concurrenten van de club zijn, maar eerder streamingdiensten zoals Netflix.

Klassieke voetbalrivalen zijn niet de echte concurrenten

In een openhartig gesprek met NZZ legt Carsten Cramer zijn visie op de moderne voetbalwereld uit. Volgens Cramer zijn traditionele voetbalgrootmachten zoals Real Madrid niet de echte concurrenten van de club. Het is een gedurfde stelling, vooral gezien de heersende percepties in de voetbalwereld. Maar Cramer benadrukt dat het conflict niet zozeer op het speelveld ligt, maar eerder in de economische arena.

Netflix en vrijetijdsactiviteiten zijn de ware concurrenten

Volgens Cramer draait voetbal meer om cultuur, rituelen, traditie en geschiedenis. Echter, om relevant te blijven in een snel veranderende wereld, stelt hij dat voetbal moet groeien en evolueren. De echte concurrent? Die komt volgens hem niet uit de voetbalwereld, maar uit de wereld van entertainment en vrijetijdsbesteding, zoals Netflix. Het is volgens hem cruciaal om ervoor te zorgen dat de nieuwe generatie geïnteresseerd blijft in de sport.

Gerard Pique reageerde op Cramer's opmerkingen tijdens een recent forum. Ook hij is van mening dat voetbal niet alleen concurreert met andere voetbalclubs, maar ook met entertainmentgiganten zoals Netflix en socialemediaplatforms. Volgens Pique is het duidelijk dat voetbal zich meer moet richten op entertainment om te kunnen concurreren voor de tijd en aandacht van het publiek.

Voetbal kan gedwongen worden om te veranderen

Florentino Perez, de president van Real Madrid, was een van de eerste prominente figuren in de voetbalwereld die deze kwestie aan de kaak stelde. Hoewel zijn ideeën rond de Super League door velen werden betwist, zien meer en meer topbestuurders in het clubvoetbal de data en komen ze tot een soortgelijke conclusie. Het voetbal kan in de komende 5 tot 10 jaar gedwongen worden om te veranderen en zich aan te passen, ongeacht of traditionele fans dit nu leuk vinden of niet.

Meer artikelen