Voormalig Disney-topman stelt dat AI animatiefilmproductie goedkoper kan maken

KKees van den Berg 10 november 2023 10:25

Jeffrey Katzenberg, voormalig topman van Disney, stelt dat de productie van animatiefilms tot wel 90% goedkoper kan worden dankzij het gebruik van kunstmatige intelligentie. Dit zou nieuwe films sneller beschikbaar kunnen maken, maar kan ook leiden tot kopzorgen voor filmmakers en mogelijk baanverlies.

Kunstmatige intelligentie vermindert productiekosten

Jeffrey Katzenberg, voormalig Disney-topman, stelt dat kunstmatige intelligentie (AI) kan helpen bij het drastisch reduceren van de kosten bij de productie van animatiefilms. Katzenberg denkt dat een animatiefilm van wereldklasse, die voorheen honderden tekenaars en jaren van voorbereiding nodig had, in de nabije toekomst met AI in een fractie van deze tijd kan worden gemaakt.

AI versnelt animatieproces en creatieve ontwikkeling

AI kan een grote rol spelen in zowel het creatieve proces als de technische uitvoering van animatiefilms. Kunstmatige intelligentie kan helpen met het bedenken van verhalen voor films, maar ook het animeren van een film kan met behulp van geautomatiseerde handelingen sneller worden uitgevoerd. Dit betekent dat er minder ontwerpers en scenarioschrijvers nodig zijn, maar het verhoogt ook het risico op baanverlies in de industrie.

De film- en televisiewereld heeft een grote transformatie ondergaan in de laatste tien jaar, mede door de opkomst van digitale technologie. De overstap van dvd's naar streamingdiensten heeft de verdienmodellen van filmstudio's drastisch veranderd. Het streamen van films en series biedt vaak minimale vergoedingen voor filmmakers, waardoor hun inkomsten aanzienlijk verminderd zijn.

AI versnelt veranderingen in de filmindustrie

Katzenberg gelooft dat de invoering van kunstmatige intelligentie de veranderingen in de filmindustrie alleen maar zal versnellen. Dit heeft invloed op de inkomsten van scenarioschrijvers en acteurs, die de afgelopen maanden hebben gestaakt voor hogere lonen, bescherming tegen AI en betere vergoedingen van streamingdiensten.

Ondanks de veranderingen in de industrie, blijft de populariteit van streamingdiensten zoals Disney Plus groeien. Hoewel het platform in de eerste helft van het jaar minder abonnees wist te werven, zag het een toename in het aantal kijkers in het laatste kwartaal. Dit komt mede door de release van nieuwe content, zoals de Star-Wars serie Ahsoka en films als Guardians of the Galaxy Vol.3 en de live-action-versie van De Kleine Zeemeermin.

Meer artikelen