Voormalig Dreamworks Animation CEO: 'AI zal de productietijd met 90% verminderen'

DDavid Meijer 11 november 2023 13:40

Voormalig Dreamworks Animation CEO Jeffrey Katzenberg voorspelt dat kunstmatige intelligentie (AI) de arbeid en productietijd voor animaties aanzienlijk zal verminderen. Hij gelooft dat de impact op de media en entertainmentindustrie enorm zal zijn met AI als een nieuwe tool in de gereedschapskist van de kunstenaar.

Impact van AI op animatieproductie

Tijdens een paneldiscussie op de Bloomberg New Economy in Singapore deelde Jeffrey Katzenberg, voormalig CEO van Dreamworks Animation, zijn visie op de toekomst van animatieproductie. Hij is van mening dat dankzij de vooruitgang in kunstmatige intelligentie, het maken van een wereldklasse animatiefilm binnen drie jaar slechts 10% van de huidige tijd en inspanning zal vergen. Deze vermindering zal een aanzienlijke impact hebben op de werkwijze van animatiekunstenaars en de snelheid waarmee animatiefilms geproduceerd kunnen worden.

AI als nieuwe creatieve tool

Volgens Katzenberg zal AI niet alleen de productietijd van animaties drastisch verminderen, maar ook als een nieuwe creatieve tool dienen. Net zoals we evolueerden van pen naar verfkwast, van drukpers naar stilstaande camera, zal AI een nieuwe stap in deze creatieve evolutie markeren. Het zal de mogelijkheden voor het vertellen van verhalen drastisch uitbreiden en kunstenaars in staat stellen gebruik te maken van technieken en ideeën die voorheen onbereikbaar waren.

AI zal naar verwachting niet alleen de productietijd en inspanning verminderen, maar ook het creatieve proces democratiseren, aldus Katzenberg. Het zal kunstenaars en verhalenvertellers toegang geven tot technieken en mogelijkheden die voorheen ontoegankelijk waren. Dit zal de diversiteit en reikwijdte van storytelling aanzienlijk vergroten, waardoor een groter aantal kunstenaars in staat zal zijn hun visie tot leven te brengen.

Afbeelding: 'Trolls Band Together', TMDb

Meer artikelen