Wetenschappelijke gemeenschap bekritiseert populaire Netflix-documentaires

KKees van den Berg 23 januari 2024 14:32

Twee recente Netflix-documentaires hebben voor opschudding gezorgd onder wetenschappers die vraagtekens zetten bij de geloofwaardigheid van de werken. Zowel 'Unknown: Cave of Bones' als 'Ancient Apocalypse' zijn populair geworden, maar roepen twijfels op bij archeologen en antropologen.

Controverse rond Netflix-documentaires

'Unknown: Cave of Bones' en 'Ancient Apocalypse' zijn twee relatief nieuwe hits op Netflix. De documentaires, die respectievelijk de oudste begraafplaats ter wereld en een hypothetische geavanceerde beschaving onderzoeken, hebben echter een stortvloed aan kritiek gekregen van archeologen en antropologen. Deze experts beweren dat de documentaires theorieën promoten die niet overeenkomen met de wetenschappelijke consensus en daardoor niet als documentaires zouden moeten worden bestempeld.

Beschuldigingen van misleidende inhoud

De kritiek op 'Unknown: Cave of Bones' en 'Ancient Apocalypse' is niet mals. Wetenschappers beweren dat de documentaires theorieën promoten die geen weerspiegeling zijn van de algemeen aanvaarde wetenschappelijke consensus. Volgens hen bevatten de films misleidende informatie en moeten ze niet als documentaires worden aangeduid. Deze beweringen zijn gebaseerd op uitgebreide recensies in wetenschappelijke tijdschriften, academische en professionele websites, YouTube-video's en een open brief aan Netflix.

Ondanks de golf van kritiek, blijven de makers en sterren van de series hun producties verdedigen. Ze beweren dat de gevestigde onderzoeksgemeenschap te star vasthoudt aan het peer-review kader als communicatiemiddel voor wetenschap. Volgens hen is het uiteindelijk aan het publiek om de waarde van hun werk te beoordelen. Dit standpunt wordt vooral benadrukt door Graham Hancock, de presentator van 'Ancient Apocalypse', die zijn passie voor het vertellen van het verhaal in de serie uitspreekt.

Verantwoordelijkheid van mediaorganisaties onder de loep

De controverse roept vragen op over de verantwoordelijkheid die mediaorganisaties zoals Netflix hebben voor de inhoud die zij produceren en verspreiden. Met bijna 250 miljoen betaalde leden wereldwijd, vinden wetenschappers dat Netflix een zorgplicht heeft om de waarheidsgetrouwheid van de content die het als documentaires op de markt brengt, te garanderen. Deze discussie benadrukt de invloed die dergelijke content kan hebben op het publieke begrip van wetenschap.

De kritiek op 'Unknown: Cave of Bones' en 'Ancient Apocalypse' gaat verder dan alleen de inhoud. Er is ook een debat gaande over wat precies een documentaire is. Volgens sommigen, zoals Marcia Rock, directeur nieuws en documentaire aan het Arthur L. Carter Journalism Institute, is de definitie van een documentaire flexibeler geworden en komen niet-fictieprogramma's op televisie dezelfde uitdagingen tegen als fictieprogramma's. Ze benadrukt dat er behoefte is aan spanning en een verhaallijn, maar waarschuwt voor de verantwoordelijkheid van het zorgvuldig presenteren van feiten.

Afbeelding: 'Ancient Apocalypse', TMDB

Meer artikelen