Recensie 'The Bikeriders' (2024) - Een rebelse zomerfilm met een nostalgische knipoog

DDavid Meijer 2 juli 2024 20:15

'The Bikeriders', een droomproject van regisseur Jeff Nichols, is vanaf 4 juli in de bioscoop te zien in Nederland. De film, met sterren als Jodie Comer, Michael Shannon, Austin Butler en Tom Hardy, vertelt het verhaal van een motorclub uit de jaren 60, met een mix van rebellie, romantiek en bedrog.

Het ontstaan van 'The Bikeriders'

Het idee voor 'The Bikeriders' kwam tot leven in de woonkamer van zijn broer, waar Jeff Nichols voor het eerst het boek van Danny Lyon opensloeg. Het boek, een journalistiek verslag van de Chicago Outlaws Motorcycle Club in de jaren 60, prikkelde de fantasie van de regisseur. Het verhaal van rebellen, romantici, fraudeurs en het einde van een tijdperk bood een schat aan inspiratie. Maar Nichols realiseerde zich niet direct hoe uitdagend het zou zijn om de motorfietsen in beweging te filmen. De vintage motoren, hoge snelheden en het ontbreken van helmen maakten het filmen een riskante onderneming.

De cast en de uitdagingen van het motorrijden

Voor het filmen van de snelle motorritten zonder helm huurde Nichols stuntcoördinatoren in die de acteurs, waaronder Austin Butler en Tom Hardy, hielpen bij de riskante scènes. De spanning en het potentieel gevaar werden gezien als een inherent onderdeel van de film. Hoewel er werd gewaarschuwd dat het onmogelijk zou zijn om de stunts 100% veilig uit te voeren, ging de cast de uitdaging aan en kwamen ze allemaal ongedeerd uit de opnames. De ervaring was niet alleen angstaanjagend, maar volgens Butler ook bevrijdend en empowerend.

Met 'The Bikeriders' brengt Nichols een zeldzaam originele zomerfilm die sterren zoals Jodie Comer, Michael Shannon, Norman Reedus en Mike Faist in de schijnwerpers zet. Het is een film met een nostalgische toon die een tijdperk en een soort man toont die verdween terwijl het zich voordeed. Bovendien heeft Nichols het talent om filmsterren te casten net voordat ze beroemd worden. Voor 'The Bikeriders' was dat Austin Butler. Nichols had het talent van Butler al opgemerkt voor dat zijn doorbraakfilm 'Elvis' en 'Dune: Part Two' uitkwamen.

De mix van feit en fictie in 'The Bikeriders'

Hoewel 'The Bikeriders' een werk van fictie is, nam Nichols veel inspiratie uit Lyon's boek. Veel van de dialogen en personages, zoals Kathy en Benny, zijn geïnspireerd op echte leden van de motorclub. Hardy's personage Johnny, geïnspireerd door de Marlon Brando film 'The Wild One', was de leider van de club en tegelijkertijd een beetje een oplichter. Ondanks dat Lyon's beroemde zwart-wit fotografie de inspiratiebron was, koos Nichols ervoor om de film in kleur te maken om een realistischer beeld te creëren.

De reis van 'The Bikeriders' naar de bioscoop was niet zonder uitdagingen. De film had een succesvolle première op het Telluride Film Festival, vaak een springplank voor Oscar-hoopvolle films. Echter, naarmate de release datum in december naderde, werd duidelijk dat de acteursstaking niet op tijd zou eindigen om de sterren te helpen bij de promotie van de film. Hoewel er misverstanden waren over de distributie van de film, kwam uiteindelijk alles op zijn pootjes terecht.

De ervaring van het rijden op vintage motorfietsen

Het filmen van de motorritten was een unieke uitdaging en ervaring voor de cast. Hoewel acteurs als Butler en Hardy enige ervaring hadden met motorrijden, waren de antieke motoren een heel ander verhaal. Toch, eenmaal onder de knie, was het rijden in een grote groep opwindend. Het gevoel van de brullende motoren, de energie van de groep en de magie van filmische momenten zoals een nachtelijke rit door Cincinnati, maakten de uitdagingen en risico's meer dan de moeite waard.

8/10

Afbeelding: 'The Bikeriders', TMDB

Meer artikelen