De bizarre achtergrond van Netflix-serie '3 Body Problem'

RRoos Verhoeven 29 maart 2024 15:24

Van een Chinese sciencefictionroman naar miljoenen tv-schermen, de reis van Netflix's nieuwste hit '3 Body Problem' is nog vreemder dan het fictieve universum dat het portretteert. Hier is een blik op de bizarre achtergrond van de serie, van vergiftiging tot politiek.

Het bizarre ontstaan van '3 Body Problem'

De Netflix-serie '3 Body Problem', gebaseerd op een Chinese sci-fi roman, heeft een vreemde reis achter de rug voordat hij op het scherm kwam. De aankoop van de rechten op de roman voor $150 miljoen door miljardair Lin Qi, de moord op Lin door voormalig Yoozoo-executive Xu Yao uit afgunst, en het tekenen van een deal van $200 miljoen met de makers van Game of Thrones om de roman te bewerken voor het scherm, zijn slechts enkele van de schokkende gebeurtenissen die zich achter de schermen hebben afgespeeld.

Weergave van de Culturele Revolutie

3 Body Problem begint in het midden van de Culturele Revolutie van Mao Zedong, een brutale periode in de Chinese geschiedenis die naar schatting een miljoen levens heeft gekost. De serie schuwt niet voor het tonen van de harde realiteit van deze tijd, zoals 'strijdsessies' waarin wetenschappers worden doodgeslagen en het harde leven in Chinese werkkampen. Deze realistische weergave heeft zowel lof als kritiek opgeleverd, maar draagt onmiskenbaar bij aan de impact van de serie.

Naast de historische context van de Culturele Revolutie behandelt de serie ook de huidige situatie in China. De toegenomen repressie van kunst, kritiek en media onder president Xi Jinping wordt belicht. De serie toont de eliminatie van de vrijheid van meningsuiting en de opsluiting van mensenrechtenactivisten. Ook het feit dat tijdreisverhalen werden gecensureerd door de partij omdat ze de geschiedenis zouden verstoren, wordt aangekaart.

Ondanks de Chinese roots van het verhaal heeft de serie kritiek gekregen voor het omarmen van wat sommige fans 'Amerikaanse politieke correctheid' noemen. De keuze om een groot deel van de serie in het Verenigd Koninkrijk te situeren en acteurs van Latino, Black, Britse en Aziatische afkomst belangrijke rollen te laten spelen, heeft geleid tot een terugslag van fans in China die vinden dat het verhaal zijn Chinese oorsprong verliest.

Belangrijke bijdrage aan wereldwijde sci-fi

Ondanks de controverse en kritiek is '3 Body Problem' een belangrijke bijdrage aan de wereldwijde sciencefictionliteratuur. De serie behoudt veel van zijn Chinese kenmerken, zoals het gebruik van Mandarijn voor alle Chinese scènes. Dit maakt het een van de vele shows die moeilijke verhalen in hun oorspronkelijke taal aanpakken, wat resulteert in rijkere casting, diverse personages en een diepere onderdompeling in buitenlandse werelden.

Meer artikelen