Hoe Bambi van Disney Stephen King inspireerde om horror te schrijven

KKees van den Berg 30 juni 2024 14:22

Het blijkt dat de iconische horrorauteur Stephen King zijn inspiratie voor het schrijven van horrorverhalen kreeg door een niet zo angstaanjagende bron: de Disney-klassieker 'Bambi'. In een interview gaf King toe dat de brandscène in Bambi hem beangstigde en inspireerde om zijn eigen carrière in horror te beginnen.

De angstige invloed van 'Bambi'

De iconische horrorauteur Stephen King heeft in een interview uit 2014 met Rolling Stone laten weten dat de Disney-klassieker 'Bambi' diepe indruk op hem maakte als kind. Volgens King vond hij het gevoel van angst dat de film bij hem opriep zo diepgaand dat hij geen andere keus had dan horrorverhalen te gaan schrijven om dit trauma te verwerken. De beangstigende scène in 'Bambi' waarin het hoofdpersonage, een sprekend hert genaamd Bambi (John Sutherland), verdwaalt in een door mensen veroorzaakte bosbrand, was voor King genoeg om hem voor het leven te tekenen en zijn hele carrière te inspireren.

De aangeboren aantrekkingskracht van horror

Toen hem werd gevraagd waarom de meeste van zijn werken horror of bovennatuurlijk zijn, gaf King aan dat het 'ingebouwd' was. Hij was van nature al aangetrokken tot horror en 'Bambi' bevestigde simpelweg dat zijn interesses aangeboren waren. Verder sprak King openhartig over hoe hij het geweldig vond om mensen bang te maken en dat hij zich nooit schaamde om zijn lezers op soortgelijke wijze te laten schrikken. Hij voelde dat het sociaal acceptabel was gezien het grote aantal horrorfilms dat er was. Plus, hij had zijn schrijftanden gezet op horrorstrips zoals 'The Crypt of Terror'.

Wat betreft zijn literaire inspiraties blijkt King meer te neigen naar het klassieke dan naar het macabere. Hij houdt van het lezen van klassieke karakterstukken, verhalen over lust en poëzie. Volgens King wonen horrorverhalen 'on the other side of the track' in de literaire gemeenschap, maar hij voelt zich er toch toe aangetrokken. Hij heeft een voorkeur voor D.H. Lawrence, de poëzie van James Dickey, Émile Zola en Steinbeck. Fitzgerald spreekt hem minder aan en Hemingway vindt hij ronduit slecht. King heeft het gevoel dat hij in zekere mate het horrorgenre heeft verheven en is een van de bestverkochte auteurs aller tijden geworden.

Afbeelding: 'Doctor Sleep', TMDB

Meer artikelen