Nieuwe horrorfilm 'A Quiet Place: Day One' maakt indruk, maar 'Inside Out 2' blijft aan top

DDavid Meijer 1 juli 2024 11:15

De prequel 'A Quiet Place: Day One' maakt flinke indruk aan de box-office in Amerika met een geschatte opbrengst van $53 miljoen in het openingsweekend, maar kan de eerste plaats niet overnemen van 'Inside Out 2'.

Première 'A Quiet Place: Day One' overtreft verwachtingen

'A Quiet Place: Day One' heeft indruk gemaakt aan de box office. De prequel haalde in zijn eerste weekend een geschat bedrag van $53 miljoen op in Noord-Amerikaanse bioscopen, volgens schattingen van de studio op zondag. Dit is het beste resultaat van de franchise en aanzienlijk meer dan verwacht. De pre-release tracking voorspelde een debuut van $40 miljoen voor 'Day One', maar het publiek was duidelijk enthousiaster om de actie-horror te zien met Lupita Nyong'o en Joseph Quinn, uitgebracht door Paramount.

'Inside Out 2' blijft aan top en overschrijdt $1 miljard

De winst van 'Quiet Place' was echter niet voldoende om de felbegeerde eerste plaats op de hitlijsten te behalen. Die eer ging opnieuw naar Disney en Pixar's krachtpatser 'Inside Out 2', die in zijn derde weekend in de bioscoop een geschatte $57,4 miljoen toevoegde en wereldwijd de grens van $1 miljard overschreed. 'Inside Out 2' blijft een fenomeen aan de box office, zoals de industrie niet meer heeft gezien sinds 'Barbie' bijna een jaar geleden. In slechts drie weken na de release heeft het bijna $470 miljoen opgehaald in Noord-Amerika en $545,5 miljoen internationaal, waardoor het wereldwijde totaal op $1,01 miljard komt. Helaas is de film op dit moment nog steeds niet te zien in Nederland. Inside Out 2 is vanaf woensdag 17 juli 2024 in de Nederlandse bioscoop te zien.

'A Quiet Place: Day One' nadert financiële mijlpaal

'A Quiet Place: Day One', geregisseerd door Michael Sarnoski en beoordeeld als PG-13, nadert ook snel een belangrijke drempel uit de startblokken. Inclusief de $45,5 miljoen van internationale vertoningen in 59 markten, heeft de productie van $67 miljoen al $98,5 miljoen gemaakt. 'Er is veel liefde voor de 'A Quiet Place' franchise,' zei Chris Aronson, het hoofd van de binnenlandse distributie voor Paramount. 'We hebben geluisterd naar de fans die het universum wilden uitbreiden.'

Hetzelfde kan niet gezegd worden voor Kevin Costner's 'Horizon: An American Saga—Chapter 1', die opende met $11 miljoen. De start voor 'Horizon' was traag. Hoewel oudere publieken, degenen die het meest waarschijnlijk een Western epos zouden steunen, meestal niet uitrennen om films te zien in het openingsweekend zoals mensen vaak doen voor horror en superhelden, zal de weg vooruit niet gemakkelijk zijn: Recensies zijn niet geweldig geweest en het kreeg een teleurstellende B- CinemaScore. Horizon: An American Saga is vanaf donderdag 4 juli 2024 in de Nederlandse bioscoop te zien.

Een snelle blik op de top 10 laat zien dat het publiek grotendeels de voorkeur geeft aan franchises en 'bekende merken' boven originele films. 'Bad Boys: Ride or Die' stond vlak achter 'Horizon' op de hitlijsten, en is al vier weken in de bioscoop te zien. 'Het publiek wil in de zomer het beproefde, ze willen het bekende,' zei Paul Dergarabedian, de senior media-analist voor Comscore.

Meer artikelen