'JFK: What The Doctors Saw': 5 opvallende punten uit de documentaire

RRoos Verhoeven 16 november 2023 19:32

De documentaire 'JFK: What The Doctors Saw' die dinsdag in première ging op Paramount+ in Amerika biedt een nieuw perspectief op de momenten rondom de dood van president John F. Kennedy. Dit artikel belicht vijf opvallende inzichten uit deze documentaire.

Mogelijke tweede schutter

Tegenstrijdig met de officiële rapporten en latere onderzoeken naar de moord op Kennedy, die stellen dat de president van achteren werd neergeschoten door een eenzame schutter, bieden de Parkland-dokters een andere beoordeling. In de documentaire praten ze uitgebreid over een verwonding aan Kennedy's nek, die ze geloofden een inschotwond was van een schot dat van voren kwam.

Bekijk hier de trailer: https://www.youtube.com/watch?v=MM-rqHroIDs

Autopsie mogelijk belemmerd door onervarenheid

De documentaire onderzoekt vragen over de ervaring met forensische pathologie van J. Thornton Boswell en James Humes, de artsen die het onderzoek leidden naar het lichaam van Kennedy tijdens zijn autopsie in het Bethesda Naval Hospital in Maryland. Ondanks dat Michael Baden, voorzitter van het House Select Committee on Assassinations’ Forensic Pathology Panel, het niet eens is met theorieën over een tweede schutter, gelooft hij wel dat de autopsie slecht werd uitgevoerd.

Communicatieproblemen tussen ziekenhuizen

Volgens de Parkland-dokters heeft het team van Bethesda pas na de autopsie contact met hen opgenomen om details van Kennedy's behandeling te bevestigen. Zo hadden de Parkland-dokters een tracheostomie uitgevoerd bij Kennedy, waarbij de tube werd ingebracht in de reeds bestaande nekwond. De dokters van Bethesda waren hiervan niet op de hoogte en dachten dat de wond alleen van de tracheostomie was, en geen schotwond.

Jackie Kennedy's standvastigheid onder druk

Verschillende Parkland-dokters beschrijven de deelname van Jackie Kennedy aan de reactie op het incident. Ondanks dat ze getuige was van de gruwelijke schietpartij op haar man, hield ze zich sterk. Ze bleef stoïcijns, zelfs terwijl ze bedekt was met bloed en hersenmateriaal.

Bekendheid van de Zapruder-film

Hoewel de beroemde opname van de moord in Dealey Plaza in Dallas door kledingfabrikant Abraham Zapruder nu algemeen bekend is, werd deze pas in 1975 wijdverspreid bekeken door het Amerikaanse publiek. De eerste Amerikaanse netwerkuitzending van de beelden vond plaats tijdens een segment op Geraldo Rivera's 'Good Night America'.

Afbeelding: 'JFK: What The Doctors Saw', TMDb

Meer artikelen