Netflix verliest poging om smaadrechtszaak 'Inventing Anna' te verwerpen

KKees van den Berg 27 maart 2024 17:32

Rachel DeLoache Williams, een voormalig vriendin van oplichtster Anna Sorokin, mag doorgaan met haar smaadrechtszaak tegen Netflix over de miniserie 'Inventing Anna'. Netflix had aangevoerd dat makers van de show een 'literaire licentie' hadden om hun interpretatie van de gebeurtenissen te geven.

Rachel Williams ontevreden over portrettering

Rachel DeLoache Williams, een van de personages in de serie 'Inventing Anna', is ontevreden over haar portrettering. Ze wordt afgebeeld alsof ze Anna Sorokin, de bekende oplichtster, in de steek liet in Marokko en haar later aan de autoriteiten overleverde. Williams beweert dat deze weergave van de gebeurtenissen niet klopt en dat ze onterecht wordt afgeschilderd als 'snobistisch', 'onethisch' en 'hebzuchtig'. Ze stelt dat 16 sets van verklaringen in de serie haar op een valse manier portretteren.

Anna Sorokin, de beruchte oplichtster

Anna Sorokin, beter bekend onder haar valse naam Anna Delvey, was een beruchte oplichtster. Ze deed zich voor als een rijke Duitse erfgename en wist verschillende banken en bedrijven op te lichten voor een bedrag van ongeveer $200.000. Na bijna vier jaar in hechtenis te hebben doorgebracht, is ze nu onder huisarrest terwijl ze vecht tegen haar uitzetting.

Rachel Williams, die eerder voor Vanity Fair werkte, is een van de vele slachtoffers van Anna Sorokin. Ze heeft haar ervaring met de oplichtster in een artikel en later in een boek vastgelegd. In haar verslagen beschuldigt ze Sorokin ervan haar voor $62.000 te hebben opgelicht.

In reactie op de aantijgingen van Williams heeft Netflix zich verdedigd door te stellen dat de interpretatie van Shonda Rhimes, de maker van de show, van de zaak beschermd wordt door het Eerste Amendement. Dit amendement garandeert de vrijheid van meningsuiting in de Verenigde Staten en geeft kunstenaars de ruimte om hun interpretatie van gebeurtenissen te geven.

Serie te sympathiek voor Sorokin

Een van de grootste kritiekpunten van Williams op de serie 'Inventing Anna' is dat de show te veel sympathie toont voor Sorokin. Volgens Williams verdraait de serie de realiteit door het personage van Sorokin te transformeren van een duidelijke schurk in een anti-held. Ze betoogt dat de kijker op een bepaald niveau wordt gevraagd om voor Sorokin te juichen, ondanks haar oplichterijen.

Meer artikelen