Ophef na de plotseling cancelen van 5 Netflix-series, waaronder hun 'beste serie'

DDavid Meijer 16 november 2023 13:50

Netflix heeft vijf televisieseries onverwachts gecanceld, waaronder hun succesvolle serie 'Shadow and Bone'. Dit heeft tot veel ophef geleid onder fans en vragen opgeroepen over de motieven van de streamingdienst.

Cancelation van vijf Netflix-shows na acteursstakingen

Netflix heeft kort na de Hollywood-staking vijf populaire tv-shows gecanceld. Dit gebeurde slechts een week na het einde van de stakingen van de acteurs. Nu de stakingen voorbij zijn, worden netwerken en streamingdiensten gedwongen om beslissingen te nemen over hun bestaande eigendommen. Het wordt verwacht dat veel shows onverwachts gecanceld zullen worden door de stijgende kosten na het stagneren van alle producties tijdens de protesten van schrijvers en acteurs voor betere compensatie.

'Shadow and Bone': een gecancelde hitserie

Eén van de gecandelde shows was de hitserie 'Shadow and Bone'. Deze fantasy-serie, gebaseerd op Leigh Bardugo’s Grishaverse romans, had een fervente fanbase die campagne voerde voor een seizoensvernieuwing. Hoewel het eerste seizoen zeer succesvol was voor Netflix - en zelfs een videogame spin-off voortbracht - had het tweede seizoen moeite om hetzelfde succes te behalen. Dit wordt vermoedelijk gezien als de reden voor de cancelation, gezien het grote budget van de show.

Bekijk hier de trailer: https://www.youtube.com/watch?v=gAQyFDvEAzI

Andere shows die niet meer zullen terugkeren zijn de animatieshows Agent Elvis en Captain Fall, evenals de Kim Cattrall-serie Glamorous en de sciencefictionkomedie Farzar.

Fans bekritiseren Netflix's cancelbeslissingen

Het cancelen van 'Shadow and Bone' en de andere series heeft veel kritiek opgeroepen bij fans. Ze vragen zich af wat de motieven van Netflix zijn voor deze drastische beslissingen. Schrijver Hector Navarro verwoordde de frustraties van vele fans op Twitter: 'Wordt nooit, om welke reden dan ook, verliefd op een Netflix-serie. Ze doden ze bij de eerste kans die ze krijgen.' Deze opmerkingen worden aangevuld met tweets van fans die zich afvragen waarom Netflix shows maakt als ze deze niet afmaken.

De recente cancelations zijn niet de eerste controversiële beslissing van Netflix. In het verleden heeft de streamingdienst al vaker populaire series na slechts twee seizoenen gecanceld, zoals 'Sense8' en 'Altered Carbon'. En eerder dit jaar schokte de streamer kijkers door 1899 niet te verlengen voor een tweede seizoen, ondanks het feit dat de Duitstalige thriller prominent in de Top 10 had gestaan. Deze trend van vroege cancelations heeft tot veel frustratie geleid bij fans die geïnvesteerd hebben in de serie en de verhaallijnen.

Afbeelding: 'Shadow and Bone', TMDb

Meer artikelen