Alle winnaars bij de Oscars 2024

RRoos Verhoeven 11 maart 2024 08:40

In de vroege ochtenduren van vandaag werden de Oscars uitgereikt in de Verengide Staten, met de film 'Oppenheimer' als grote winnaar. Daarnaast waren er nog een aantal opmerkelijke winnaars en verrassingen. Hier is een overzicht van alle winnaars van de 96e editie van de Oscars.

'Oppenheimer' domineert de Oscars

Er was geen houden aan 'Oppenheimer' tijdens de Oscars van dit jaar. De film sleepte maar liefst zeven prijzen in de wacht, waaronder die voor beste film. Acteur Cillian Murphy werd ook gehuldigd voor zijn rol in de film, waarbij hij de Oscar voor beste acteur won.

Eerste Oscar voor Robert Downey Jr.

Het was een gedenkwaardige nacht voor Robert Downey Jr. die zijn allereerste Oscar won voor zijn bijrol in 'Oppenheimer'. Een mijlpaal in zijn al indrukwekkende carrière, die ongetwijfeld nog vele jaren zal voortduren.

Beste actrice gaat naar Emma Stone

Emma Stone wist ook het goud te grijpen met haar rol in 'Poor Things', waarvoor ze de Oscar voor beste actrice won. Een prachtige erkenning voor de getalenteerde actrice, die al jaren tot de top van Hollywood behoort.

Christopher Nolan bekroond tot beste regisseur

Christopher Nolan werd geëerd als beste regisseur voor zijn werk aan 'Oppenheimer'. Een welverdiende prijs voor de filmmaker, wiens unieke visie en ongeëvenaard talent al jarenlang bewonderd worden.

Beste geadapteerde scenario voor 'American Fiction'

'American Fiction' werd gevierd voor het briljante script en won daarmee de Oscar voor beste geadapteerde scenario. Een erkenning voor het team achter de film, dat erin geslaagd is om een opmerkelijk verhaal op het scherm te brengen.

'The Zone of Interest' beste buitenlandse film

De Oscar voor beste buitenlandse film ging naar 'The Zone of Interest' uit het Verenigd Koninkrijk. Een belangrijke prestatie voor de filmindustrie in het VK.

'Anatomy of a Fall' wint voor beste originele script

'Anatomy of a Fall' werd bekroond met de Oscar voor beste originele script, een erkenning van het vakmanschap en de creativiteit van de schrijvers achter de film. Een geweldige prestatie voor een film die het publiek en de critici wist te boeien met het verhaal.

Beste documentaire: '20 Days in Mariupol'

De Oscar voor beste documentaire ging naar '20 Days in Mariupol', een film die een onverbloemde blik werpt op de grimmige realiteit van oorlog. Een indrukwekkende film die ongetwijfeld nog jarenlang zal resoneren bij degenen die hem hebben gezien.

'The Boy and the Heron' beste animatiefilm

'The Boy and the Heron' werd uitgeroepen tot beste animatiefilm, een erkenning van het buitengewone talent en de creativiteit van de makers. Met deze Oscar nemen ze hun plaats in in de geschiedenisboeken van de animatie-industrie.

Beste korte film: 'The Wonderful Story of Henry Sugar'

'The Wonderful Story of Henry Sugar' won de Oscar voor beste live-action korte film. Een opmerkelijke prestatie voor een film die in zo'n kort tijdsbestek zo'n grote impact wist te maken.

Daarnaast waren er de volgende winnaars:

  • Beste geluid: The Zone of Interest
  • Beste origineel muzieknummer: "What Was I Made For?" in Barbie (2023)
  • Beste originele muziek: Oppenheimer
  • Beste kostuums: Poor Things
  • Beste make-up en haar: Poor Things
  • Beste buitenlandse film: The Zone of Interest
  • Beste originele script: Anatomy of a Fall
Afbeelding: 'Oppenheimer', TMDB

Meer artikelen