Christopher Nolan worstelt nog steeds met een quote uit 'The Dark Knight'

DDavid Meijer 1 april 2024 12:59

Ondanks zijn grote succes als regisseur, worstelt Christopher Nolan nog steeds met een bepaalde quote uit zijn film 'The Dark Knight'. Het gaat om de veelgebruikte zin: 'You either die a hero or you live long enough to become the villain'. Een citaat dat Nolan zelf niet heeft geschreven en dat hem naar eigen zeggen nog steeds pijn doet.

Nolan achtervolgd door niet-eigen quote

Regisseur Christopher Nolan is naar eigen zeggen nog steeds in de ban van een specifieke quote uit zijn succesvolle film 'The Dark Knight'. De regel, door velen beschouwd als het meest beroemde citaat uit de film, heeft Nolan niet zelf geschreven. Dit feit blijft hem achtervolgen en zorgt voor een bitterzoet gevoel bij de filmmaker.

Het beroemde citaat 'You either die a hero or you live long enough to become the villain' wordt in de film uitgesproken door Harvey Dent, gespeeld door Aaron Eckhart. Harvey verandert uiteindelijk in de slechterik Two-Face. De zin is sinds de release van de film een vast onderdeel geworden van de popcultuur en wordt vaak geciteerd. Het had echter weinig gescheeld of de quote had niet in de film gezeten, omdat Nolan de zin aanvankelijk niet begreep toen hij het las.

Broer Jonathan schreef iconische quote

Het was Jonathan Nolan, de broer van Christopher, die de inmiddels iconische quote schreef. Ondanks dat Christopher de betekenis van de zin in eerste instantie niet begreep, besloot hij het toch in de film te houden. En met groot succes, want de quote heeft door de jaren heen veel waarheid getoond en resoneert nog steeds met fans.

Afbeelding: 'The Dark Knight', TMDB

Meer artikelen