Eerste blik op Netflix' gedurfde gevangenisexperiment in 'Unlocked'

DDavid Meijer 14 maart 2024 14:16

Netflix heeft de trailer uitgebracht van hun opmerkelijke nieuwe serie 'Unlocked: A Jail Experiment'. De serie toont een radicaal experiment in een Amerikaanse gevangenis, waar de directeur de celdeuren ontgrendelt en de gevangenen laat 'samenleven'.

Gevangenisexperiment in nieuwe Netflix-serie

De serie 'Unlocked: A Jail Experiment', die verwacht wordt in 2024, draait om een opmerkelijk gevangenisexperiment. Als oplossing voor onderbemanning beslist de gevangenisdirecteur de celdeuren van het slot te halen en laat de gevangenen met elkaar 'samenleven'. De serie, opgenomen in een gevangenisfaciliteit in Arkansas, belooft een bizarre kijk op deze onorthodoxe aanpak.

Radicaal plan van gevangenisdirecteur

Gevangenen in de faciliteit krijgen zes weken de tijd om te bewijzen dat ze zich ook als mensen kunnen gedragen, zonder toezicht van cipiers. De gevangenisdirecteur is bereid alles te riskeren met dit radicale plan. De uitkomst van dit experiment kan vanaf 10 april worden bekeken op Netflix.

Het concept van gevangenisexperimenten is niet nieuw. In 1971 vond het Stanford Prison Experiment plaats, waarbij sociale verhoudingen werden onderzocht door mensen willekeurig als gevangenen of gevangenbewaarders aan te wijzen. Dit experiment heeft vele films geïnspireerd, waaronder 'Das Experiment' (2001), de Amerikaanse remake 'The Experiment' (2010) en 'The Stanford Prison Experiment' (2015).

Meer artikelen