Netflix sluit deal met Writers' Guild van Groot-Brittannië voor gescripte live-actionseries

KKees van den Berg 13 maart 2024 09:12

Netflix UK, de Writers' Guild of Great Britain (WGGB) en de Personal Managers' Association (PMA) hebben een deal gesloten voor gescripte live-actionseries. Deze overeenkomst is van kracht vanaf 1 februari 2024.

Overeenkomst tussen Netflix en Britse schrijvers

Netflix UK, de Writers' Guild of Great Britain (WGGB), en de Personal Managers' Association (PMA), die Britse agenten vertegenwoordigt, hebben op dinsdag een deal aangekondigd. De deal omvat 'vergoedingen die van toepassing zullen zijn op Britse schrijvers van Netflix gescripte live-actionseries'. De overeenkomst is van kracht vanaf 1 februari 2024 en is 'de eerste overeenkomst tussen een streamingdienst, de WGGB en de PMA', aldus de partijen.

Eerste overeenkomst van zijn soort

De deal tussen Netflix, de WGGB en de PMA is een primeur. Het is de eerste keer dat een dergelijke overeenkomst wordt gesloten tussen een streamingdienst en deze organisaties. Dit benadrukt het belang van lokale schrijvers voor het succes van Netflix in het VK.

Een van de details van de overeenkomst is dat er ook een minimum scriptsvergoeding is vastgesteld. Voor een eenmalige iets van 60-minuten is dat £17,000 en voor een serie £15,000. De aanvangsvergoeding voor het script omvat ook het recht voor Netflix om het werk wereldwijd zes maanden lang te exploiteren, inclusief niet-theatrale en promotionele rechten.

Meer artikelen