Netflix verandert koers: Minder big-budget actiefilms en steracteurs, meer diversiteit

KKees van den Berg 16 april 2024 09:15

Netflix zet een nieuwe koers in door minder te focussen op big-budget actiefilms en sterren. De nieuwe filmhoofd van het bedrijf, Dan Lin, zet in op diversificatie van het filmaanbod en het prioriteren van in-house producenten.

Nieuwe koers voor Netflix onder leiding van Dan Lin

Dan Lin, de nieuwe filmhoofd van Netflix, zet een nieuwe koers in na kritiek op het bedrijf voor het te veel focussen op big-budget actiefilms. De verandering in strategie omvat het diversifiëren van het filmaanbod, het prioriteren van in-house producenten en het overslaan van bioscoopreleases.

In 2020 betaalde Netflix Mark Wahlberg maar liefst 30 miljoen dollar om de hoofdrol te spelen in 'Spenser Confidential'. De actiethriller, een adaptatie van Robert P. Barkers roman 'Wonderland' uit 2013, scoorde echter een teleurstellende 36% op Rotten Tomatoes, ondanks de enorme investering. Het bedrijf lijkt hiervan te willen leren en wil voorkomen dat zulke dure flops zich herhalen.

Bredere filmdiversiteit met lager budget

Als nieuwe filmhoofd van Netflix is Dan Lin belast met het produceren van een breder scala aan films. Het bedrijf gelooft dat dit met een lager budget kan worden gerealiseerd, om zo beter aan te sluiten bij de voorkeuren van het publiek. Een van de eerste stappen die Lin zette, was het stoppen van gigantische voorschotten voor acteurs.

Meer nadruk op in-house-producenten bij Netflix

In een verschuiving van strategie legt Netflix nu meer nadruk op zijn eigen producenten. Het bedrijf verwacht dat deze producenten proactiever worden in het ontwikkelen van hun eigen concepten, in plaats van te wachten op andere producenten om grote deals aan te brengen. Deze nieuwe aanpak geeft Netflix meer controle over hun filmaanbod en kan bijdragen aan een grotere diversiteit in het filmassortiment.

Afbeelding: 'Spenser Confidential', TMDB

Meer artikelen