Ontroerende Zweedse thriller 'Stöld' nu te zien op Netflix

RRoos Verhoeven 12 april 2024 12:05

Scandinavische filmliefhebbers opgelet: de ontroerende Zweedse thriller 'Stöld' is nu te zien op Netflix. Deze film belicht het gevecht van een jonge vrouw om haar inheemse cultuur te beschermen in een wereld van toenemende vreemdelingenhaat en klimaatverandering.

Culturele strijd in moderne wereld

Centraal in 'Stöld' staat een jonge vrouw die haar inheemse erfgoed verdedigt tegen de uitdagingen van de moderne wereld. Ze wordt geconfronteerd met toenemende vreemdelingenhaat en klimaatverandering die de traditionele rendierhouderij bedreigen. Het verhaal belicht de spanningen tussen moderne ideeën en een diepgewortelde traditionele cultuur met patriarchale structuren. De film is geïnspireerd op ware gebeurtenissen en gebaseerd op een roman van Ann-Helén Laestadius.

Sami cultuur en debuut van de regisseur

Achter de schermen van 'Stöld' vinden we debuterend regisseur Elle Márjá Eira, die nauw heeft samengewerkt met de Sami - de inheemse bevolking van Zweden. Het is haar eerste speelfilm en ze benadrukt hoe bijzonder het is om op de set haar eigen taal, het Sami, te kunnen spreken. Bekende namen in de cast zijn Martin Wallström van 'Mr. Robot' en Pávva Pittja van 'Midnattssol'. Ook nieuwkomers Elin Kristina Oskal en Lars-Ánte Wasara maken hun opwachting.

'Stöld' is vanaf nu te bekijken op Netflix.

Meer artikelen