Schokkende Netflix-docuserie 'Outreau: Un cauchemar Français' maakt kijkers kotsmisselijk

KKees van den Berg 21 maart 2024 18:02

De nieuwe Netflix docuserie Outreau: Un cauchemar Français, gebaseerd op één van de grootste juridische missers in de Franse geschiedenis, veroorzaakt een schok onder de kijkers. De heftigheid van het verhaal maakt velen misselijk en ongemakkelijk.

Outreau: het Franse gerechtelijke nachtmerrie

Outreau: Un cauchemar Français, een docuserie nu beschikbaar op Netflix, duikt in de beruchte Outreau-zaak. Deze zaak, één van de grootste gerechtelijke misstappen in de Franse geschiedenis, betreft een ernstige vorm van kindermisbruik. De details zijn zo schokkend dat veel kijkers melden dat ze de serie misselijkmakend vinden.

De vernietigende impact van een valse getuigenis

Het Outreau-proces vond plaats in 2004 in Noord-Frankrijk. Een hoofdgetuige, die later bleek te hebben gelogen, zorgde ervoor dat verschillende verdachten onterecht werden opgesloten op beschuldiging van seksueel misbruik van kinderen. Deze onschuldige mensen zaten jaren vast voor misdrijven die ze niet hadden gepleegd.

https://twitter.com/mmn1979/status/1770231888348684797?

De hele situatie startte toen docenten 'vreemd seksueel gedrag' opmerkten bij vier kinderen op een lokale school in Outreau. Ondanks het gebrek aan medisch bewijs van misbruik, werd een groot aantal mensen beschuldigd van seksueel misbruik en incest. Dit resulteerde in de gedwongen scheiding van vele gezinnen.

Het onderzoek naar de gerechtelijke fout

In 2006 werd een parlementair onderzoek gestart om te achterhalen hoe zo'n grote gerechtelijke dwaling kon plaatsvinden. Hoe konden onschuldige mensen zo lang achter tralies zitten op basis van niets meer dan verdenkingen?

Afbeelding: 'The Outreau Case: A French Nightmare', TMDB

Meer artikelen